Od nekoga tko neće uspjeti do filmske ikone

Rekli su mu ''nikada nećeš uspjeti'', ali Harrison Ford to nije shvatio ozbiljno i sada ima zapanjujuću vrijednost

Harrison Ford u u lozi Indiane Jonesa i Hana Soloa
Harrison Ford u u lozi Indiane Jonesa i Hana Soloa Foto: RottenTomatoesClassicTrailers/Youtube
Bio je Han Solo, Indiana Jones i glumio brojne druge uloge, ali uspjeh mu nije bio zagarantiran

Harrison Ford je jedno od poznatijih imena iz svijeta filma, ali nije uvijek bilo tako. Nakon što je osvojio globalno priznate nagrade, igrao poznate uloge i postao dio franšize, Ford je desetljećima dio glumačke elite.

Međutim, jednom su mu rekli da ''nikada neće uspjeti'' u show businessu, u ranim danima svoje karijere.
Osoba koja mu je to rekla sigurno je pojela svoje riječi nakon što su izašli filmovi Ratovi zvijezda.

Dok je radio kao stolar, Ford je pokušao započeti svoju glumačku karijeru dobivanjem niza jednosavnih uloga. Tek 1977., dobio je priliku glumiti u svemirskom hitu Georgea Lucasa, a od tada ljudi su znali da mu je suđeno postati filmska zvijezda.

U to je vrijeme Ford zapravo pravio ormare za Lucasa kada ga je redatelj odlučio angažirati za ulogu Hana Soloa, koja će se višestruko reprizirati tijekom sljedećih 40 godina.
Nakon uspjeha Ratova zvijezda, njegov je lik zapamćen kao jedan od omiljenih filmskih heroja svih vremena. Dobio je nominaciju za Oscara, glumio je u serijalu Indiana Jones i Ricka Deckarda u Blade Runneru, reprizirajući ga 2017. zajedno s Ryanom Goslingom.
\\folder\vezani_članak Scene filmova Potraga za Nemom i Izvrnuto obrnuto Emotivno Iz studija Pixar otkrivaju zašto njihovi filmovi uvijek imaju nevjerojatno tužne priče
Rođen u Chicagu, gdje je spoznao svoju ljubav prema glumi, Ford je napustio fakultet s diplomom engleskog i filozofije. Upisao je tečaj glume jer je vjerovao da će to biti lako, a nekada je otkrio i kako je bio nervozan, no svidjeli su mu se dijelovi s pripovijedanjem.

Tada se odlučio posvetiti glumi, a završio je s ugovorom s Columbia Pictures kao sporedni lik zarađujući 150 dolara tjedno. Nedugo nakon je istu stvar ponovio i sa studiom Universal, gdje je debitirao na filmu ''Dead Heat on a Merry-Go-Round''.

Međutim u to vrijeme (gotovo desetljeće prije Hana Sola) službenik studija mu je rekao "Nikad nećeš uspjeti u ovom poslu".
Ne znamo je li to shvatio ozbiljno, ali sve se promijenilo 1977. godine, kada ga je Lucas učinio zvijezdom. U tom trenutku Ford je zarađivao 10.000 dolara dok mu sljedeća dva nastavka nisu povećala plaću na 500.000 dolara.
\\folder\vezani_članak Filmski predmeti i rajčica Ovi su najbolji od najboljih Stranica za filmske kritike objavila popis najboljih filmova! Morate ih sve pogledati
Tada su njegov uspjeh i glumačke sposobnosti bili očiti, a nastavio je sudjelovati u franšizi Blade Runner, The Fugitive i Indiana Jones u Raiders of the Lost Ark.

Možete li pogoditi kolika je njegova neto vrijednost sada? Prema Celebrity Net Worthu, procjenjuje se da je vrijedan oko 300 milijuna dolara, zahvaljujući njegovim filmskim hitovima. Bio je čak i najplaćeniji glumac na Forbesovoj godišnjoj listi Celebrity 100 2009., što bi definitivno opravdalo prijevremenu mirovinu.