Ovi su najbolji od najboljih

Stranica za filmske kritike objavila popis najboljih filmova! Morate ih sve pogledati

Filmski predmeti i rajčica
Filmski predmeti i rajčica Foto: Canva
Idealno kad ne znate što gledati

Jedan od najčešćih problema moderne konzumacije sadržaja jest onaj što gledati. Postoji bezbroj mogućnosti, streaming platformi i filmskih premijera, a teško je odlučiti koja nam opcija najviše odgovara.

Zato se većina ljudi okreće stranici Rotten Tomatoes koja objavljuje kritike i ocjenjuje filmove, kako bi nam olakšali izbor. Naravno da su kod kritika mišljenja subjektivna, tako da nešto što se ne sviđa jednoj osobi ne mora biti slučaj kod druge osobe. Ipak, lijepo je znati što drugi misli, a koje filmove stručnjaci prepoznaju kao kvalitetne.

Upravo je taj portal objavio svoj popis od 300 najboljih filmova svih vremena, a odluke su donesene na temelju kritika filmskih kritičara i recenzija korisnika.
Naime, samo prvih 10 najboljih filmova, obuhvaća osam desetljeća snimanja filmova, pet je osvojenih Oscara za najbolji film, a uključuje ''Schindlerovu listu'' i ''Parazit'', a ostatak pogledajte u nastavku.

  1. L.A. Povjerljivo (L.A. Confidential)
  2. Kum (The Godfather)
  3. Casablanca
  4. Sedam samuraja (Seven Samurai)
  5. Parazit (Parasite)
  6. Schindlerova lista (Schindler's List)
  7. Top Gun 2 (Top Gun: Maverick)
  8. Priča o igračkama 2 (Toy Story 2)
  9. Kineska četvrt (Chinatown)
  10. Na dokovima New Yorka (On the Waterfront)


Nekoliko animiranih filmova, uključujući franšizu ''Priča o igračkama'', ''Potraga za Nemom'' i ''Kako izdresirati zmaja'', dospjelo je među 20 najboljih, a ''Avanture male Chihiro (Spirited Away)'' studija Ghibli na 17. mjestu.
Marvel Studios je također dospio na listu 30 najboljih, s animiranim filmom Spider-Man: Into The Spider-Verse iz 2018. na 21. mjestu.