Mix

Šahovski revanš nakon “skandala s analnim perlicama” završio posve neočekivano

Chess
Chess
Nismo nikad mislili da ćemo pisati o šahu, a da nema veze s Daminim gambitom, ali evo… Svijet se mijenja. Priča se kako je Hans Niemann porazio svjetskog prvaka i velemajstora Magnusa Carlsena uz pomoć vibrirajućih analnih perli, računala i tajnih suradnika. Nešto što zvuči kao meme s Reddita je postala jedna od najčudnijih sportskih zavjera.

I sam Carlsen je kriptičnim tweetom dao naslutiti neregularnosti. U tweetu je bio i video Josea Mourinha koji izjavljuje da će upasti u probleme ako progovori.

Možda tu ne bi bilo nikakvog mesa da i sam Niemann nije priznao kako je ranije varao na šahovskim turnirima, ali samo online. “Nad pločom nikad!” Bar tako on tvrdi.

U ponedjeljak su se Carlsen i Niemann susreli opet, ovaj put online. Htjeli su odraditi revanš za kojim svijet (šaha) žudi, ali su ljubitelji šaha ostali zakinuti.

Niemann i Carlsen su se susreli putem Microsoft Teams, a odlučili su zaigrati na online šahovskoj platformi Chess24. Carlsen je odustao na svom drugom potezu i napustio stream. Ovo nam zvuči kao šutanje čitave šahovske ploče u zrak, samo s manje nereda.

Još jedan dokaz kako možeš biti (skoro) najbolji u onom što radiš, ali da te i dalje pegla emotivna nezrelost.

A kako je Niemann onda s 19 godina pobijedio velemajstora?

Ljudi pametniji od nas ističu kako je razvoj umjetne inteligencije uvelike utjecao i na razvoj šaha. Tako mladi ljubitelji šaha brže uče nego što je to bio slučaj ranije. Jednostavno gledaju umjetnu inteligenciju na djelovanju i pamte poteze i optimizacije.