Mix

Sigurno imate sve potrebno za rucking — aktivnost koja vam može pomoći da dođete u formu!

Handsome
Handsome Foto: Youtube Screenshot
Jednu fizičku aktivnost često zaboravimo kada odlučimo da je vrijeme za stvaranje dobrih navika ili povratak njima. Hodanje vam itekako može pomoći u dostizanju osobnih fizičkih ciljeva. Puno se priča o 10 tisuća koraka, ali istraživanja pokazuju da je i samo 7 tisuća dovoljno za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja. Hodanje nije prezahtjevno, dostupno je gotovo svakom i polako, ali sigurno dovodi do ciljeva. Ako želite ubrzati proces i podići intenzitet, uvijek možete brže hodati. Ili hodati uzbrdo. Ili možete trčati. Ili se možete okušati u ruckingu!

Što je rucking?

Rucking je kardio vježba gotovo identična hodanju, s jednom jedinom razlikom. Na leđima nosite ruksak s teretom. Ovo je standard u vojnom treningu, ali može koristiti gotovo svakom. Intenzivna je vježba za cijelo tijelo, a zahtijeva snagu u donjem dijelu leđa, vratu i ramenima. Sve što vam treba je ruksak i teret koji ćete staviti u ruksak. U ruksak možete staviti što god poželite — vreće brašna, boce vode, teške knjige, ali čak i prave utege ako ih posjedujete.

Postoje ruksaci posebno dizajnirani za rucking, ali će vam poslužiti bilo kakav čvrsti ruksak.

Ova vrlo jednostavna i gotovo urođena aktivnost vam može povećati snagu i izdržljivost, a a zbog dodatnog tereta ćete trošiti i više kalorija nego što je to slučaj kada vam je jedini teret u šetnji vlastita tjelesna težina.

Važan savjet je da teret bude pozicioniran više na leđima, oko lopatica ruckera što se lagano postiže zatezanjem ruksaka, a možete dodati i loptu ili veći ručnik na dno ruksaka kako bi teret bio pri vrhu. Ako je teret bliže gornjem dijelu leđa, smanjuje se smanjuje pritisak na donji dio leđa i kukove.

Ako tek počinjete s ruckingom, u početku se preporuča korištenje težine koja iznosi 10 posto vaše tjelesne težine, a postupno možete doći do zahtjevnijih 25 posto.

Zbog dodanog tereta, a samim tim i napora, vaše srce i pluća će intenzivnije raditi pa vam rucking može pomoći da dotjerate svoje aerobične sposobnosti.

Zvuči dovoljno jednostavno. Nemojte početi s velikim zalogajima. Počnite sa šetnjom koja vam nije prezahtjevna, možda kilometar do dva prvih nekoliko puta da vidite gdje ste.

Sretno, možete vi to! I ne zaboravite vodu.

Ako trebate motivaciju, evo jedan car: