Mix

Stiže Record Store Day – ovo su gramofoni uz koje možeš početi skupljati (i slušati) ploče!

Vinyl ploče
Vinyl ploče Foto: AT, Pioneer, ProJect (Canva)
Ove godine Record Store Day pada na 23. travnja. Prvi put se održao 2007. godine i otada je postao jedan od omiljenih nam “blagdana”. Prodavaonice vinila su počele pripremati posebne akcije, izdavačke kuće su počele izdavati ekskluzivna izdanja za Record Store Day, a svijest o gramofonskoj ploči kao prekrasnom nosaču zvuka se znatno proširila.

Osim što uz pomoć ploča uspostavljaš poseban, fizički odnos s glazbom i usporavaš konzumaciju glazbenog sadržaja, one su i estetski predivne – coveri često ostavljaju bez daha, a i označavaju fragmente tvoje osobnosti. Kao odraslija verzija postera iz časopisa ili majice omiljenog benda.

Što trebaš za slušanje ploča? Gramofon. (I zvučnike. Ili slušalice. Ali to je priča za neki drugi put)

Puristi će ti reći da izbjegneš one jeftine, retro prijenosne gramofone koji imaju ugrađene zvučnike. Mi ti to nećemo reći, ali ćemo te upozoriti.

Ti gramofoni su najčešće izgrađeni od jeftinih komponenti koje ne traju dugo. Njihove igle su često loše balansirane i teške pa ti malo više “raubaju” ploče kojima će se skratiti životni vijek. Imamo li neke mjere, brojeve i specifikacije? Nemamo. K tome – ugrađeni zvučnici na takvim playerima ne zvuče baš najbolje pa ih je dobro spojiti na vanjske zvučnike. A možda ti i ugrađeni budu dovoljni. Možda se ti retro gramofoni slažu s tvojom estetikom i dizajnom interijera, to ti je možda isto važno – samo nemoj zaboraviti na kvalitetu zvuka. ALI… ako je to potrebno za izlet u svijet gramofonskih ploča – kupi! Ako skužiš da taj svijet ima potencijal postati dio tvog svijeta, već ćeš pronaći način za kupiti nešto bolje.

Mi ovdje nećemo spominjati nikakve retro gramofonske kovčege, spomenut ćemo tri gramofona različitih cijena kako bi si svatko našao nešto za svoj džep.

Audio-Technica LP60X

Vinyl ploče AT Foto: Audio Technica

Njegova cijena je nešto sitno iznad tisuću kuna. Gramofon je na automatski pogon (a.k.a. stisneš play i svira), reproducira zvuk kvalitetno, ima prilagodljivu brzinu rotacije za različite ploče i dolazi iz laboratorija Audio-Technice, branda kojem vjerujemo. Pogon je remenski pa nemoj očekivati da ćeš postati scratch-DJ na ovom čudu, ali ovaj gramofon je idealan za casual slušanje ploča.

Trebat će ti i vanjski zvučnici ili slušalice ako voliš u svojoj glazbi uživati solo i u miru.

Pro-Ject Essential III RecordMaster

Vinyl ploče Pro Ject 2 Foto: Pro Ject

Za 400 eura možeš posjedovati ovaj prekrasan Pro-Jectov gramofon, hit među osobama koje tek počinju svoje putovanje u zemlju vinila. Kvaliteta izrade nije idealna, ali ako će ti gramofon stajati na jednom, k tome sigurnom mjestu – nemaš brige. Zvuk je odličan (ako imaš kvalitetne zvučnike), jednostavan je za korištenje i stvarno oduzima dah. Od nas pet zvjezdica.

Hint: nađi ga na češkom Muzikeru.

Pioneer PLX-500

Kad platiš više za gramofon, to znači da dobivaš bolje komponente, ali i bolju kvalitetu izrade i materijale. To je slučaj i sa ovim skokom na cijenu od 3000+ kuna.

Vinyl ploče Pioneer PLX 500 Foto: Pioneer

Uz ovaj gramofon možeš glumiti DJ-a. Ne pokreće ga remen već ima direct drive, profesionalni je gramofon i kopira svog starijeg brata PLX-1000 (koji je pak “inspiriran” legendarnim Technicsovim gramofonom SL1200 MK2).

Ima i prilagodljivu ručicu gramofona, što znači protu-uteg na suprotnoj strani igle da optimalno namjestiš pritisak igle na ploču. Ovaj gramofon bismo možda i najtoplije preporučili svima – još pogotovo ako ti se sviđa njegov industrijski dizajn i pristaje u tvoju dnevnu (ili bilo koju drugu) sobu. Jedino što nas boli su neodvojivi RCA kablovi sa stražnje strane koje spajaš na zvučnike.

Stariji brat PLX-1000 košta dvostruko više, realno – ne treba ti. Osim ako ozbiljno ganjaš DJ karijeru, ali i tada možeš pronaći neke druge gramofone.

Sad ti preostaje još samo posjetiti prodavaonice ploča i opremiti se za Record Store Day. Kolege s Glazbe.hr su objavili koje prodavaonice imaju popuste i akcije.