Riješite se boli u leđima

Stručnjaci otkrivaju četiri načina za ublažavanje bolova u leđima! Od njih pati svaka treća mlada osoba

Bol u leđima
Bol u leđima Foto: Canva
Kako protiv problema s kojim se susreće svaka treća osoba

Od pogrbljenog sjedenja nad kompjutorom do lošeg držanja dok radimo za stolom, izgleda kako bol u donjem dijelu leđa ima bezbroj razloga pojaviti se u našem životu. Naravno postoje i načini kako da se ona ublaži, a donose ih ortopedi.

Istraživanja pokazuju kako kronična bol pogađa jednu od tri mlade osobe, a koji je uzrok tome.
Oni se razlikuju ovisno o pojedincu, ali za to su uglavnom krivi pretilost, životni stil pun sjedenja ili ležanja te stres. „Čini se da je od 2011. došlo do alarmantnog porasta kronične boli među mladim odraslim osobama, što bi moglo promijeniti životne prilike cijele generacije“, rekao je profesor John Newton, direktor PHE-a za poboljšanje zdravlja, koji je bio ključna osoba u proizvodnji izvještaja kojeg nam prenosi LADBible.

Uz vrtoglavi porast upita o tome kako ublažiti bolove u leđima na Googleu, stručnjaci iz NJ Spine & Orthopedic dali su odgovore na neka od najčešće postavljanih pitanja na internetu o tom problemu. U potrazi za brzim rješenjima, ortopedski kirurzi predlažu da slijedite ove savjete.


Toplinski oblog

Toplinski oblozi donose veliko olakšanje, a mogu vam poslužiti i oni s ledom, ako ih preferirate. Koristite ih na bolnom područja 15 do 20 minuta u bilo koje doba dana, a taj tretman bi vam trebao ublažiti bol i smanjiti upalu tog područja.

Savjeti za opuštanje

Stručnjaci govore kako biste trebali pokušati kontrolirati problem svojom vlastitom mentalnom i fizičkom reakcijom na njega.
Ovdje je fokus na savjetima za opuštanje koje uključuju duboko disanje i meditaciju. Uzimanje ovih praksi poput lijeka može pomoći u opuštanju napetih mišića u vašem tijelu i zatim smanjiti stres koji doživljavate, a koji bi mogao pridonijeti bolovima u donjem dijelu leđa, a da toga niste ni svjesni.


Odgovarajuća oprema


Treba uložiti u ergonomska pomagala. Vrijeme je da uložite u odgovarajuća pomagala koje će vam pomoći. To mogu biti ergonomski ulošci, lumbalni jastuci i potpore, koji donjem dijelu leđa mogu pružiti prijeko potrebnu potporu pri radu i sjedenju.


Obuća

Nabavka posebnih ergonomskih tenisica pomoći će vašem držanju i ublažiti bol u leđima, no često nisu stilski prihvatljive i ne uklapaju se u svačiji osobni stil. Iako bi mogli započeti diskusiju imamo li opravdanje nositi vizualno neatraktivne tenisice pod izgovorom zdravlja, jednostavnije rješenje predstavljaju ulošci koji vaš svakodnevni par pretvaraju u ergonomsku obuću. Oni podupiru vaša stopala, a zatim i donji dio leđa.

Uz spomenute savjete, stručnjaci ističu kako učinkovito ublažavanje bolova u donjem dijelu leđa uključuje ciljane vježbe, pravilno držanje i pažljivo kretanje tijekom dana.
Loše držanje ističu kao vodeći uzrok boli u donjem dijelu leđa, stoga svjesno nastojanje da se održi bolje držanje može dugoročno ublažiti bol u donjem dijelu leđa.
Dobro držanje ravnomjernije raspoređuje težinu vašeg tijela, smanjujući opterećenje mišića i zglobova, tako da vježbanjem pravilnog držanja možete ispravno poravnati svoju kralježnicu, podržati njezinu prirodnu krivulju i ublažiti pritisak na leđne mišiće.