Mix

Stručnjaci savjetuju kako do željenog posla: Evo što napraviti nakon što si poslao životopis

Kako da željenog posla?
Kako da željenog posla? Foto: Canva
Koliko vam se puta dogodilo da ste poslali životopis, a niste dobili povratnu informaciju. Prilagodili ste svoj životopis i poslali ga, ali odgovor nikad niste dobili? Evo kako ćete se osigurati da vam se to više ne događa.

Stručnjaci u polju, Nolan Church i Simon Taylor tvrde da morati pokazati da ste proaktivni.

Nolan Church, bivši Googleov regruter, koji je pregledao stotine životopisa, savjetuje da, nakon što ste priložili životopis, izvršnom direktoru tvrtke pošaljete e-poruku u kojoj iskazujete svoj interes za određeno radno mjesto.

„U 90% slučajeva, na takve smo poruke odgovarali“, rekao je za CNBC Make It.

Bivši regruter Disneya, Simon Taylor slaže se da je najvažnije dokazati da ste spremni učiniti više kako bi dobili željeni posao.

„Pronađite regrutera tvrtke na LinkedInu i obratite im se.“

Iako zvuči nametljivo, Taylor naglašava da ćete tako olakšati posao regrutera.

„Posao regrutera je pronaći ljude za te uloge, a ovako im činite uslugu.“

Naravno, ističe da to možete učiniti samo u slučaju da ispunjavat uvjete za radno mjesto te ste kvalificirani raditi željeni posao.

To ćete učiniti tako da odete na traku za pretraživanje LinkedIna i upišete naziv tvrtke te pojam „regruter“, „specijalist za zapošljavanje i razvoj zaposlenika“, „specijalist za selekciju“ ili drugi izraz koji će vam pomoći da nađete osobu koja je zadužena za pronalazak nove radne snage.

Sastavite kratku i jasnu poruku, uz koju ćete priložiti životopis te se zahvaliti na izdvojenom vremenu. U dvije ili tri rečenice obrazložite zašto ste savršeni za ovo radno mjesto.

S obzirom na to da neke kompanije imaju više regrutera ili HR specijalista koji se bave selekcijom kandidata, ponekad je teško shvatiti kome bi se točno trebali obratiti. U tom slučaju pošaljite poruke tri ili četiri regruta, tvrdi.

„Ljudi obično rade s različitim vrstama odjela, tako da ako netko dobije kontakt od nekoga tko izgleda kvalificirano za neku ulogu”, a oni nisu odgovorni za zapošljavanje, proslijedit će to voditelju zapošljavanja.

Bitno je ne preopterećivati nikog hrpom poruka i mailova, pošaljite tu jednu i ako nakon toga niste dobili odgovor, možda su već pronašli savršenog kandidata za tu poziciju.