Mix

Stručnjaci upozoravaju: Mobitele ne bi trebali puniti preko noći, a evo i zašto

Punjenje mobitela
Punjenje mobitela Foto: Canva
S obzirom na to da se tijekom dana teško odvojiti od mobitela, većina nas mobilne uređaje puni tijekom noći. Ipak, stručnjaci upozoravaju da bi takvo postupanje moglo biti loše za dugovječnost uređaja ili čak opasno za nas.

Razgovor o pravilnom i pravovremenom punjenju raznih uređaja pokrenu se nakon što je, u centru Wellingtona u Novom Zelandu, zbog eksplozije baterije za punjenje skutera, jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede, prenosi rnz.co.nz.

Peter Simpson, direktor tvrtke Simpower, specijalizirane za proizvodnju baterija, komentirao je spomenuti događaj te upozorio javnost na važnost pravilnog rukovanja takvim uređajima.

Najčešća greška, upozorava, je punjenje baterije tijekom noći jer „stvari lako mogu poći po zlu“. To uključuje telefone, iPad ili tablet uređaje koje često punimo pored kreveta.

„Svašta vam se može dogoditi. Naravno, ako nešto ostavite bez nadzora preko noći, ne treba dugo da se kvar razvije i pretvori u vatru.“

S porastom zastupljenosti litij-ionskih baterija koje se koriste u mnogim uređajima, od e-vozila do telefona i prijenosnih računala, posebno je važno obrazovati javnost o pravilnom rukovanju i snazi različitih vrsta baterija.

„Osobito treba biti pažljiv s litij ionom i sličnim stvarima. Može doći do fenomen poznatog kao toplinski bijeg, gdje ćelija dosegne određenu temperaturu. Na toj određenoj temperaturnoj točki, stanice oko njega nestaju, a to se ne može zaustaviti. Tako dolazi do pucanja ili požara kućišta. U tom će slučaju stanica nastaviti gorjeti dok ne izgori.”

Osim ozbiljnih posljedica i rizika opasnosti, mobitele i uređaje ne bi trebali puniti tijekom noći i zbog činjenice da prekomjernim punjenjem zagrijavate bateriju te kratite njezin vijek.

Simpson i ostali stručnjaci, također, upozoravaju na važnost korištenja originalnih punjača koje ste dobili uz uređaj jer, s obzirom na to da su dizajnirani za punjenje te baterije, ju neće preopteretiti.