Mix

Stručnjak savjetuje kako ovih 5 namirnica pomaže održati mozak mladim. Pogledajte što vam pomaže

mozak na neutralnoj pozadini
mozak na neutralnoj pozadini Foto: unsplash.com
Neophodno je redovito brinuti o svom mozgu. Mozak ima izrazito važnu funkciju, on kontrolira funkcioniranje vašeg tijela, komunikaciju, donošenje odluka i sposobnosti rješavanja problema. Zapravo, on je najcjenjeniji organ u tijelu. Dakle, prirodno je implementirati zdrave navike kako biste svoj mozak održali u vrhunskoj formi, a ova vam hrana može pomoći u održavanju mozga mladim.

Savjete nam donosi dr. Brett Osborn, certificirani neurokirurg, šef odjela u medicinskom centru St. Mary’s, te predsjednik i osnivač Senolytixa, ustanove za preventivnu zdravstvenu njegu i sprječavanje starenja u West Palm Beachu na Floridi, prenosi nam EatThisNotThat. Ova hrana, koju i sam redovito konzumira, održavati njegov mozak mladim i zdravim, a na to potiče i ostale.

„Kao i tijelo, mozak zahtijeva odgovarajuću prehranu kako bi optimalno funkcionirao“, istoče dr. Osborn. „Srećom, priroda nudi niz namirnica koje nisu samo ukusne, već i korisne za zdravlje mozga. Primijetit ćete da većina navedenih ublažava upalu koja je glavna podloga procesa starenja i nezaraznih bolesti povezanih sa starenjem koje ne utječe samo na mozak, već i na tijelo.“ Zaključuje dr. Osborn.

Borovnice

mozak na neutralnoj pozadini borovnice u zdjeli na stolu Foto: unsplash.com

Dr. Osborn objašnjava „Borovnice su bogate antioksidansima zvanim antocijanini, koji pomažu u zaštiti mozga od oksidativnog stresa i upala. Studije pokazuju da redovita konzumacija borovnica može poboljšati pamćenje i odgoditi kognitivni pad povezan sa starenjem.“.

Borovnice je lako implementirati u prehranu jer mogu postati dio kaše ili dodatak pahuljicama, a možete ih jesti sirove i lako ponijeti sa sobom.

Riba

mozak na neutralnoj pozadini Losos sa zeljastim povrćem na tanjuru s priborom Foto: unsplash.com

Masnija riba poput skuše, lososa i sardina sadrži obilje omega-3 masnih kiselina koje imaju protuupalna svojstva. „Ove esencijalne masnoće ključne su za održavanje zdravlja mozga i povezane su s poboljšanim pamćenjem, regulacijom raspoloženja i smanjenim rizikom od kognitivnog pada“, ističe dr. Osborn.

Stručnjak je ovdje istaknuo važnost omega-3 masnih kiselina, a pošto ne voli okus ribe uzima suplemente kako bi to nadoknadio. Stoga, ako i vi ne volite ribu postoji alternativa i za vas.

Lisnato povrće

mozak na neutralnoj pozadini listovi špinata u cjedilu Foto: unsplash.com

Lisnato povrće glavna je namirnica većine dijeta, ali povrće poput kelja i špinata puno je antioksidansa, minerala i vitamina koji su sjajni za zdravlje vašeg mozga, a dr. Osborn naglašava kako „Ono promiče zdravu funkciju mozga smanjujući upale i poboljšavajući kognitivne performanse„.

Jaja

mozak na neutralnoj pozadini karton s jajima unutra Foto: unsplash.com

Jaja su jednostavna za pripremu, a možete ih implementirati u svaki obrak. Zapravo, jaja sadrže kolin, koji je bitan nutrijent koji proizvodi acetilkolin, „neurotransmiter važan za pamćenje i kognitivnu funkciju“ govori Dr. Osborn i dodaje „Mast u žumanjcima također podržava proizvodnju kolesterola koji je neophodan za sintezu mijelina, izolacijske tvari oko neurona koja olakšava aksonsku vodljivost, poput izolacije oko vašeg električnog ožičenja. Dakle, nemojte preskočiti cijela jaja . Žumanjci loši za vas kao što su vam možda pogrešno rekli.“.

Brokula

mozak na neutralnoj pozadini narezana brokula u zdjeli Foto: unsplash.com

Ovo povrće često je na lošem glasu, ali je jako zdravo za vaš um i tijelo. Kako ističe stručnjak „Brokula sadrži spojeve poput sulforafana, koji su povezani sa smanjenjem upale i poboljšanjem zdravlja mozga“. Dr. Osborn Dodatno ističe „sulforafan je također kemopreventivno sredstvo protiv raka, posebno za rak dojke.“ i zaključuje „Stavite malo brokule u svoj jutarnji smoothie.“