Ovako do tišeg sna

Stručnjak za spavanje pruža savjete kako prestati hrkati! Ovako do mirnijeg sna

Muškarac koji spava i hrče
Muškarac koji spava i hrče Foto: Canva
Ovi savjeti mogli bi pomoći pri mirnijem snu

Sigurno ste nekada oboljeli od nesanice uzrokovane hrkanjem nekoga u blizini ili ste možda vi ti koji hrkanjem drugima sprječavate miran san.
Ne morate više brinuti jer postoje jednostavna rješenja kako prestati hrkati, bar tako govore stručnjaci.

\\folder\vezani_članak muškarac zijeva s rukom preko usta signalizirajući umor Mix Koje su to uobičajene greške koje činimo kad se probudimo usred noći – skrolanje na društvenim mrežama se ne preporuča

Nošenje kompresijskih čarapa u krevetu moglo bi biti jedno od rješenja za zaustavljanje hrkanja.

"Iako bi ovo mogla biti drugačija vrsta čarapa od vaših uobičajenih čarapa, nošenje kompresijskih čarapa tijekom dana, a noću ih zamijenite parom pamučnih čarapa (ili napravljenim od drugog prozračnog materijala) može dovesti do mirnije noći," rekao je Martin Seeley, izvršni direktor i stručnjak za spavanje u tvrtki MattressNextDay, prenosi nam NY Post.

\\folder\vezani_članak Žena koja ima problema sa spavanjem i budilica Ove su tajne iza lakog ustajanje ujutro Želite se ustajati energični i motivirani? Morate se riješiti ovih 5 navika prije odlaska u krevet

Sigurno se pitate kako čarape mogu pomoći protiv hrkanja, ali stručnjak ističe kako "Kompresijske ili medicinske čarape, koje se nose tijekom dana, sprječavaju nakupljanje tekućine, koja putuje kroz tijelo kada osoba leži i može uzrokovati hrkanje", zaključio je Seeley.


Kao još jedan savjet protiv hrkanja naveo je izbjegavanje alkohola prije spavanja. "Alkohol opušta mišiće u grlu, što uklanja ukočenost oko dišnih puteva.
To ponovno pokreće vibracije u mekom tkivu", objasnio je.

\\folder\vezani_članak Nemiran san i ležanje u krevetu Zašto se to događa? Doktor objašnjava zašto se grčimo i trzamo dok pokušavamo zaspati

Što se tiče spavanja Seeley hrkačima preporučuje da spavaju na boku umjesto na leđima i da biraju jastuke koji su hipoalergeni. "Hipoalergeni jastuci smanjit će broj finih čestica oko vašeg nosa i usta", objasnio je.

Seeley također preporuča i jednostavne vježbe koje će se pokazati učinkovitima nakon tri noći, a traje samo 30 sekundi.
Osobama koje hrču savjetovao da zatvore usta i pomiču jezik 10 puta u jednom smjeru, 10 puta u drugom smjeru, a zatim 10 puta u trećem smjeru.