Mix

Studiraš ili ti samo nedostaju ti dani? 11 filmova koje trebaš pogledati

faks jesse
faks jesse Foto: Youtube Screenshot
Lifehacker je donio listu najboljih filmova sa središnjim motivom studiranja i studentskog života općenito, a koji su na određeni način obilježili generacije studenata.

Evo 11 filmova koje bi trebao pogledati svaki fakultetlija, tek toliko da produbi znanje o raznovrsnosti tog razdoblja za sve one koji su njime prošli.

Whiplash (2014)

Mnogo je fakultetskih filmova o zabavi i slobodi studentskog života. Whiplash nije jedan od njih.

Drugi filmovi bave se posljedicama nedovoljno ozbiljnog shvaćanja fakulteta, Whiplash iza sebe ostavlja sasvim suprotnu lekciju.

Miles Teller glumi Andrewa Neimana, ambicioznog i talentiranog jazz glazbenika na prvoj godini prestižnog konzervatorija Shaffer u New Yorku.

U školu je došao s velikim snovima, a brzo ga je primijetio dirigent studijskog sastava konzervatorija, Terence Fletcher (J. K. Simmons, koji je za ulogu dobio Oscara).

Fletcher je opsesivan i okrutan, što samo hrani Neimanovu silnu želju za uspjehom.

The Freshman (1990)

Čim je Marlon Brando u pitanju, ne možeš fulati.

Ovdje igra ulogu Carminea Sabatinija, mafijaš i vlasnika Gourmet Cluba, pop-up događaja koji ugošćuje bogate posjetitelje koji plaćaju za privilegiju objedovanje ugroženih vrsta.

Clark Kellogg (Matthewa Brodericka) nema novca za svoje obrazovanje na NYU-u, ali ima veze sa Sabatinijem pa mu isprva obavlja sitne poslove, da bi se na kraju našao dublje uvučen u operacije Sabatinijeve organizacije.

Studentski posao iz snova.

The Social Network (2010)

Aaron Sorkin i David Fincher udružili su se kako bi ispričali priču o nastanku Facebooka i njegovog tvorca, Marka Zuckerberga (Jesse Eisenberg).

Kao i sve naše najveće društvene inovacije, Facebook je rođen iz plemenitog motiva – jer je 19-godišnjaka napucala cura. Student Harvarda zatim odlučuje izgraditi društvenu mrežu pomoću koje će ljudi moći govoriti ženama koliko su ružne.

Etika u svom najbolju izdanju.

The Great Debaters (2007)

Denzel Washington u glavnoj ulozi, a i u redateljevu stolcu. Bingo.

Ovo je istinita priča o debatnom timu iz 1930-ih na izvorno crnačkom Fakultetu Wiley u Marshallu, Teksas.

Washington je trener tima, s misijom da vidi svoje talentirane učenike kako se natječu na istoj razini kao i članovi potpuno bijelih timova na odvojenom jugu. Za bolji uspjeh timu dodaje i njihovu prvu žensku članicu (June Smollett).

Tim je postigao nemoguće, ali ne bez niza otvorenog i nasilnog rasizma usput.

Higher Learning (1995)

U pitanju je studija moderne segregacije i ksenofobije iz perspektive nekoliko brucoša na izmišljenom Sveučilištu Columbus.

Ovo je neuredan i zanimljiv portret sveučilišnog kampusa, rastrganog unutarnjim podjelama, samoidentificiranim skupinama i klikama koje se međusobno potpuno izbjegavaju ili ulaze u nasilne sukobe.

FIlm je pun ideja i likova koji se mimoilaze, bez da se ikada susretnu, što ga čini prilično solidnim prikazom atmosfere studentskog života.

Good Will Hunting (1997)

Film koji je proslavio imena Bena Afflecka i Matta Damona (i osvojio im zajedničkog Oscara za originalni scenarij).

Priča prati matematičkog genija Willa (Matt Damon) koji radi kao domar na MIT-u.

Rješava jednadžbu ostavljenu na ploči preko noći, privlačeći pozornost jednog od školskih profesora matematike.

Kako je Will “na vi” sa zakonom, profesor se pobrine i zadrži ga izvan zatvora, pod uvjetom da krene učiti matematiku i pohađati psihoterapiju, kod psihoterapeuta kojeg glumi nezaboravni Robin Williams.

Putanja radnje uglavnom je predvidljiva, ali scenarij, režija i izvedbe dopuštaju uglavnom uvjerljivim likovima da žive i dišu.

Love & Basketball (2000)

Sportske karijere mladog fakutletskog para čine okosnicu ovog filma, ali priča ih prati dulje od četiri godine.

Kad dvoje prijatelja koji se znaju od malih nogu, a ujedno i sportaša, zajedno krenu pohađati USC, to označava i početak njihove romantične veze.

Međutim, vezu prekida zajednička potreba da se svatko za sebe usredotoči na budućnost.

Everybody Wants Some!! (2016)

U pitanju je spritualni nastavak Dazed and Confuseda, a temelji se redateljevim vlastitim iskustvima.

Komedija Richarda Linklatera iz 2016. prati ekipu košarkaša koji 1980-ih pohađaju fakultet u Teksasu 1980-ih.

Blake Jenner pridošlica je u filmskoj školi i timu, koji se nosi s odgovornostima i slobodama neovisnosti među mješovitom skupinom početnika i učenika viših godina.

Kao i Dazed and Confused, to je slatko krivudajuća komedija koja se više bavi likom nego zapletom.

How High (2001)

Kolege stoneri, Method Man i Redman, dobiju pomoć od svog mrtvog prijatelja nakon što su popušili njegov pepeo.

Uspješno položile prijemne ispite i završe na Harvardu.

U filmu nema puno više od toga, ali je riječ o simpatičnoj komediji s dovoljno dobrih šala da se isplati pogledati. Opet.

3 Idiots (2009)

Komedija-drama predstavlja dva pametna studenta, Rajua i Farnana, koji kreću u prestižnu strojarsku školi u Delhiju i pod ogromnim pritiskom svojih roditelja i indijskog obrazovnog sustava žele uspjeti.

Brzo se sprijatelje s Ranchom, opuštenim studentom kojem sve ide lako.

U nekim aspektima, to je komedija o životu na fakultetu, u drugim, parodija i optužnica obrazovnog sustava koji studente trpa u kalupe i zahtijeva uspjeh pod svaku cijenu. Ne dozvolite da vas odbije to što je film indijske produkcije, ovo je vrhunska komedija s gomilom odličnih fora, ali i sa srcem.