Mix

Umro tvorac GIF-a. Hvala mu što je osmislio način za poboljšanu komunikaciju naših osjećaja

Dancing Baby Screensaver
Dancing Baby Screensaver Foto: Youtube Screenshot
Sjećate li se legendarnog “Dancing Baby” screensavera? Upravo je to bio njegov najdraži GIF.

The Verge prenosi da je Stephen Wilhite, jedan od vodećih kreatora GIF-a, prošli tjedan umro od COVID-a u 74. godini života.

U njegovoj osmrtnici stoji da je unatoč svim svojim ostvarenjima ostao skroman i dobar čovjek.

A onda postoje likovi koji se razbacuju s titulom “admin meme pagea”, zamislite ih tek da su imali ovakav izum u rukama… nesnosno.

Na GIF-u, tj. na Graphics Interchange Formatu – koji danas koristimo da ne bismo doslovno pisali “prekrećem očima”… nego puknemo Stanleyja iz The Officea i ćao kakao – Wilhite je radio još u ’80-ima.

CompuServe, čiji je Wilhite bio zaposlenik, predstavio je GIF u kasnim osamdesetima kao način distribucije visokokvalitetne i visokorezolucijske grafike u boji. Njegova je žena Kathaleen za Verge objasnila je da je Stephen GIF izumio u potpunosti sam i to kod kuće te ga je zatim odnio na posao i tamo usavršio.

Možda jedina nejasna stvar koja je ostala oko GIF-a jest izgovor same kratice. Dugo se debatiralo o tome je li u pitanju početno “G” ili “DŽ”.

Zato je Wilhite u intervjuu za The New York Times 2013. odlučio stati na kraj dvojbama, ali da ne ostane isključivo na riječima, svoj je stav ponovio i u animaciji, primajući Webby nagradu za životno djelo zbog izuma GIF-a:

Možete li zamisliti internet bez GIF-ova danas? Mi i ne baš. Zato jedino možemo reći – hvala, Stephene. RIP.