Mix

Usporedba gorivo ili električna energija? Koji se automobil bolje snašao na cesti

BMW serije 7 i i7 jedan pored drugog prije natjecanja u putovanju
BMW serije 7 i i7 jedan pored drugog prije natjecanja u putovanju Foto: YouTubescreenshot/@CarExpertAus
U nedavnom ispitu na cesti automobil s motorom na unutarnje izgaranje i električni automobil poslani su na isti put, a uspoređeni su rezultati iznenadili gledatelje. Prognoze ukazuju da će električna vozila (EV) činiti 20 posto svih novih prodaja automobila sljedeće godine, s prognozom rasta na 40 posto do 2030, prenosi nam UNILad.

Kako se EV-ovi mjere prema svojim konkurentima na gorivo? Novi eksperiment, koji je za cilj imao saznati upravo odgovor na ovo pitanje, proveli su stručnjaci za automobile u Australiji.

Za studiju su stručnjaci s CarExpert.com.au vozili dva različita automobila, plinski BMW serije 7 i njegov električni pandan i7, koji navodno ima „dug doseg“ od procijenjenih 511 km. Ovi automobili vozili su se od Melbournea do Sydneya kako bi stručnjaci testirali kako se oba vozila nose na putovanju dugom 900 km.

Oba su vozila krenula napunjena i s punim rezervoarima goriva, s ista dva planirana zaustavljanja tijekom putovanja. BMW serije 7 i i7 vozili su istom brzinom u izravnom ispitu na cesti.

Kada su stigli na odredište, izračunali su ukupan iznos potrošen na putovanje do Sydneya, a mnogi su ostali iznenađeni otkrićem da je automobil na gorivo zapravo bio jeftiniji.

BMW serije 7 koštao je 118 australskih dolara (AUD) za put od točke A do točke B, dok je i7 koštao 131,92 dolara. I7 je također bio sporiji i morao je provesti preko dva sata na punjenju.

Nije pomoglo ni to što su neki punjači koje su posjetili bili navodno izvan pogona. Na temelju njihovih saznanja, stručnjaci za automobile ističu da će električni automobili poput i7 biti „ekonomičniji“ ako vozite u gradskim sredinama, ali pozivaju ljude da razumiju izazove s kojima se mogu suočiti kod duljih putovanja.

S obzirom na njihova saznanja, stručnjaci smatraju da se još uvijek mora napraviti pravilna infrastruktura za električna vozila. Kako predlažu stručnjaci sa Motorsa, najbolji EV za vožnju na dugim udaljenostima, najbolji model koji trenutno možete dobiti je Mercedes EQS 450+, koji ima impresivan doseg od 729 km.