Mix

Zašto su hladni tuševi i ledene kupke odlične za mentalno zdravlje?

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Sigurno ste se već susreli sa pojmom „ice bath“ ili ledena kupka. Možda čak znate i za fenomene hladnih tuševa. Možda ste čak i čuli za brojne benefite koje kupanje u hladnoj vodi donosi, a sada je Wim Hof, čovjek koji je ovu metodu najviše promovirao iznio tvrdnje kako ona pomaže, ne samo fizičkom, već i mentalnom zdravlju.

Wim Hof je ekstremni nizozemski sportaš poznat po penjanju na Mount Everest bosonog i preplivavanju nevjerojatnih udaljenosti ispod leda. Njegove metode neupitno su djelotvorne, ali znanstvenici ističu kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdile moguće posljedice ovako ekstremnih metoda. Wim Hof već je nekoliko puta ostavio znanstvenike u čudu izvevši eksperimente za koje se smatralo da su mogući samo uz pomoć maske za disanje.

U videu koji trenutno kruži na Instagramu, može se vidjeti kako objašnjava zašto je, po njegovom mišljenju, kupanje u ledenoj vodi dobro za vaše mentalno zdravlje.

Wim Hof navodi kako su receptori koji stvaraju noradrenalin 540 posto viši, a dopamin 250-300 posto viši – ukoliko koristite metodu ledene kupke. To potencijalno znači učinkovitiju borbu s depresijom, bipolarnim poremećajem i ostalim ozbiljnim stanjima.


Wim Hof ima ogromnu vojsku pratitelja koji odobravaju i prihvaćaju sve njegove metode pa su tako i u komentarima videa mnogi potvrdili da su im njegove metode promijenile život. Kako i ne bi kada je riješio neke boljke suvremenog svijeta u tren oka. Sve što trebate je malo cvokotati zubima. Zvuči brzo i učinkovito.