Mix

Zbog novih odredbi Europske Unije nećete više moći kupiti najbolje televizore!

Uk
Uk Foto: Youtube Screenshot
Europska Unija je uvela nove odredbe zbog kojih nećemo moći kupiti najbolje televizore na tržištu. Ako se ništa ne promijeni, odredba stupa na snagu u ožujku iduće godine.

Nove restrikcije se tiču potrošnje energije kod različitih televizora – što znači da oni koji troše najviše energije neće biti dostupni na tržištu. Osim neki zastarjelih televizora, ova odredba najviše pogađa najbolje televizore.

Nijedan televizor s 8K rezolucijom neće biti na raspolaganju, nekoliko 4K OLED televizora će također biti pogođeno ovom odredbom, 65-inčni QD-OLED televizori, baš kao i barem jedan 4K QLED televizor trenutno dostupan na tržištu.

Ako situacija ostane ovakva, postoje šanse da će ovo utjecati na industriju znatno šire od same Europske Unije.

Europska Unija je prije nekoliko godina razvila EEI – indeks energetske učinkovitosti koji je već zastario jer su uzimali u obzir HD i 4K televizore od kojih su najmlađi bili iz 2017. godine. Revizije EEI-ja su napravljene ove godine, zahtjevi su još veći pa će tako i HD i 4K televizori morati trošiti manje energije, a čini se kako su sve zahtjeve samo kopirali i primijenili i na 8K i micro-LED televizore koji troše više energije od uobičajenih 4K panela.

Televizori s rezolucijom 8K šišaju EEI indeks i za 300 posto, što znači da rješenja nema na vidiku – osim ako se netko stručan tko radi za EU ne pozabavi ovim pitanjem.