Mix

Život poslije nogometa: Nekoć je igrao za Juventus, a sada je šegrt u neočekivanom obrtu!

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Svi znamo da kao nogometaš ili sportaš bilo koje vrste nemaš dugoročnu karijeru. U najboljem slučaju će ti karijera trajati do prve polovice 30-ih i to ne na najvišoj razini (ignorirajmo Zlatana za sada).

Ne bi bilo loše prije nego što navršite te godine imati nekakav spreman plan za vašu karijeru nakon sporta.

Fokusirajmo se na nogomet. Ne mogu i nisu svi nogometaši stvoreni da budu voditelji ugostiteljskih objekata (u vas gledamo, bivši reprezentativci). Neki pak svoju sreću moraju potražiti negdje drugdje.

Jedan nogometaš, i to ne bilo koji, se odlučio na vrlo zanimljiv karijerni pothvat. Radi se o Stephanu Lichtsteineru, umirovljenom nogometašu koji je nekoć bio kapetan švicarske reprezentacije te je igrao za klubove poput Lillea, Lazia, Arsenala, a svoje najbolje godine je proveo u Juventusu i to njih osam.

Bitno za napomenuti, Štefan je igrao na poziciji desnog beka, a ako u jednoj od jačih talijanskih ekipa igrate u obrani toliko dugo godina – to onda znači da ste dobri. Zvali su ga Swiss Express i Forest Gump. Nakon što je njegova nogometna karijera završila u FC Augsburgu, on je vrlo brzo pronašao novu “zanimaciju”. Prijavio se na šestomjesečno pripravništvo u Maurice de Mauriac, jednu vrlo poznatu tvrtku koja izrađuje skupe satove.

Radi se o švicarskom satu – može li bolje od toga? Pronašao je svoj poziv, bolja nam je ovo karijera nego da je išao raditi Toblerone. Pogotovo zbog sofisticiranog monokla koji urari mogu nositi.

Lichtsteiner se još nije odlučio hoće li se nakon pripravništva u potpunosti posvetiti svom potencijalno novom pozivu, ali svakako tome nije zatvorio vrata.

Prema izjavi vlasnika navedene tvrtke, njima je u cilju ostvariti dugoročno partnerstvo i planiraju ići korak po korak. Ako se ovo ostvari, bit će to jedna od najzanimljivijih post-nogometnih priča ikada. Ne računamo Vinnieja Jonesa.