Mix

Znanstvenici razvili alat umjetne inteligencije koji može predvidjeti smrt

Alati umjetne inteligencije
Alati umjetne inteligencije Foto: Canva
Alati umjetne inteligencije postali su dio svakodnevice mnogih, a sve više znanstvenih istraživanja fokusira se na istraživanje njihovih mogućnosti.

O potencijalnim opasnostima za poslovnu sferu i njezinim prednostima, pisali smo (kao i mnogi drugi portali i mediji) nebrojeno puta, ali najnovije otkriće iz nedavne studije koju su proveli istraživači na Tehničkom sveučilištu u Danskoj i Sveučilištu Northeastern, šokirat će mnoge.

Naime, istraživanje ove grupe znanstvenika sugeriraju da njihov alat umjetne inteligencije može predvidjeti velike životne događaje, uključujući i smrt. Ističu da njihov model pokazuje visok stupanj točnosti predviđanja, od čak 78 %.

„Naš okvir omogućuje istraživačima da identificiraju nove potencijalne mehanizme koji utječu na životne ishode i povezane mogućnosti za personalizirane intervencije”, napisala je glavna autorica Sune Lehmann, profesorica na Tehničkom sveučilištu u Danskoj, prenosi Psychology Today.

Model „life2vec“ su razvili korištenjem baze podataka o obrazovanju, poslu, radnom vremenu prihodima i zdravlju šest milijuna stanovnika Danske.

„Naši modeli omogućuju nam predviđanje različitih ishoda u rasponu od rane smrtnosti do nijansi osobnosti, nadmašujući najsuvremenije modele velikom razlikom.“

Ovo istraživanje i program umjetne inteligencije mogli bi imati značajan utjecaj na područje prediktivne medicine i pristupa zdravstvenoj skrbi. No, bitno je promisliti i o etičkim pitanjima korištenja umjetne inteligencije u ove svrhe.