Mix

Znanstvenici šalju golotinju u svemir kako bi privukli vanzemaljce?

Golo žensko tijelo
Golo žensko tijelo Foto: Folder.hr
Je li se itko od njih na trenutak zapitao hoće li ih time zapravo odbiti?

Tim NASA-inih znanstvenika nada se da će golišavim slikama, nakon 150 godina propalih pokušaja, napokon uspjeti ostvariti kontakt s vanzemaljskim životom – prenosi LADbible.

Kao, ako ništa drugo, onda će thirst trapovi izvući skrivene oblike života na vidjelo.

Grupa želi poslati crtić dvoje golih ljudi iz Zemljine atmosfere i nada se da će na taj način potaknuti znatiželju vanzemaljaca i ohrabriti ih na komunikaciju s nama.

Projekt pod nazivom “Beacon in the Galaxy” (BITG) prikazuje figure muškarca i žene, potpuno gole, dok mašu jednom rukom. Zašto baš njih dvoje? Nije nam jasno. Neki od nas su i ćelavi. I nisu jednako visoki kao ženska osoba koja gola stoji pored njih!

Na web stranici projekta znanstvenici su objasnili kako predložena poruka uključuje osnovne matematičke i fizičke koncepte za uspostavljanje univerzalnog komunikacijskog sredstva. Koncepte prate informacije o biokemijskom sastavu života na Zemlji, vremenski označen položaj Sunčevog sustava u odnosu na Mliječnu stazu te digitaliziranim prikazima Sunčevog sustava i Zemljine površine.

Golo žensko tijelo Ilustracija muškarca i žene Foto: Twitter Screenshot

Naveli su i da poruku završavaju digitalizirane slike ljudskog oblika zajedno s pozivom da bilo koji primatelj poruke na nju i odgovori.

Da bi poslali poruku koristili su binarni kod – objasnili su da iako je koncept matematike u ljudskom smislu potencijalno neprepoznatljiv vanzemaljskoj inteligenciji, binarnost je vjerojatno univerzalna svoj inteligenciji.

Radi se o najjednostavnijem matematičkom obliku jer uključuje samo dva suprotstavljena stanja – 1 i 0, crno i bijelo, masu i prazan prostor.

Zato smatraju da bi mogao biti univerzalno razumljiv, i zato je baza BITG poruke.

Krajnji je cilj poruke započeti komunikaciju s vanzemaljskom inteligencijom, bez obzira na vrijeme koje će biti potrebno da se to postigne.

Kako su svoju poruku zamislili kao predstavljanje ljudske vrste i poslali je prema regiji Mliječne staze optimalnoj za procvat života, drugi timovi koji žele poslati vlastitu poruku mogu poslati kompleksnije informacije u tu istu regiju.

Grupa je sugerira da buduće poruke mogu sadržavati glazbu poput Beethovenovih, Mozartovih i Bachovih simfonija, ili znanstvene rasprave.

Tvrde da je priča čovječanstva neodoljiva i da ju želimo podijeliti s drugima, ali također želimo i učiti o drugima – i sada za to imamo sredstva.

Ako želite znati više – radi se o članku “A Beacon in the Galaxy: Updated Arecibo Message for Potential FAST and SETI Projects” koji je objavljen u MDPI Journalu.