Mix

Zvijezda Formule 1 demonstrirala važnu vježbu koju brojni od nas nepravedno preskaču

Pierre Gasly
Pierre Gasly Foto: Instagram
Možda misliš da u teretani trebaš nabacati što više lijevanog željeza na šipku i srušiti osobne rekorde. Mi se isto nekad uhvatimo u tom stanju uma, ali našem tijelu je potrebna zaokružena tjelovježba s pokretima koji će koristiti našem cjelokupnom organizmu.

Pierre Gasly je francuski vozač Formule 1 koji je na svom Instagramu demonstrirao jednostavnu vježbu od koje možeš imati nevjerojatne koristi. Ipak tijelo Formula 1 vozača podnosi najveće napore pri brzinama od 300+ kilometara na sat, ali i povećanom učinku G-sila. Za ovu vježbu trebaš samo elastičnu gumu koju možeš ponijeti svuda sa sobom. Sve što trebaš je zakačiti gumu za prikladno mjesto te raditi rotacije trupa. Radiš na snazi i stabilnosti različitih mišića – ovisno o tome gdje zakačiš gumu, kako držiš gumu te kako se rotiraš.

.

Ako želiš dodatno pretražiti pravilno izvođenje ove vježbe, pretraži pojam “banded rotation”. Jer upravo o tome se radi. Rotacijama s elastičnom trakom.

Rotacijske vježbe trupa razvijaju snagu trupa, ali i kukova. Cilj nije okretanje torza već snažna rotacija u kuku, a pomaže pri iskorištavanju unutarnje i vanjske rotacije kuka kako bi se bolje prenijela snaga iz tla.

Izgleda jednostavno, ali trup bi ti mogao i zaplakati. Popularno zvani “core” je grupa od dvadesetak mišića u donjem dijelu leđa, trbuhu i kukovima – od čega su trbušnjaci samo maleni dio.

Budi kao Pierre, rotiraj se.