Mix

Zvuk na svim televizorima je uglavnom smeće. Evo zašto trebaš soundbar ili zvučnike

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
U jednom trenutku razvoja tehnologije, televizori su odlučili otići na dijetu. Sad su tanji nego ikad, a u njima baš i nema mjesta za neke kvalitetne zvučnike. Niti se trude pronaći mjesta za njih. Gledao sam Endgame (opet!) nedavno i u prvih desetak minuta sam skužio kako nisam sretan sa snagom zvuka koja izlazi iz mog Samsung televizora obješenog na zid. Pauzirao sam film i odlučio sam spojiti svoje drvene aktivne zvučnike na TV. Poboljšanje je bilo preočito. Iako su zvučnici bili neki Geniusovi. Počeo sam istraživati sve više, a moje pretraživanje me odvelo do dileme – soundbar ili zvučnici? Neću peglati po A/V receiverima, satelitima, postavljanju u prostoru, gledamo samo cjenovno pristupačne soundbarove i 2.0 bookshelf zvučnike za poboljšanje zvučne slike u dnevnoj sobi. Ili gdje već držiš TV.

Soundbarovi su korak iznad zvučnika tvog TV-a

Nekoć smo imali kućna kina, ali to više nije napeto. Ni A/V receiveri više ne uzbuđuju mase. Sve što danas želimo je ukopčati uređaj koji odrađuje svoj posao. I soundbar se savršeno uklapa u tu kategoriju. Ne moraju biti skupi, a nude puno. Svakako više od ugrađenih zvučnika u tvom televizoru.

Soundbarovi su tanki, maleni, elegantni i napravljeni za televizore, to im je primarna namjena. Noviji čak imaju i nekakvu verziju surround zvuka. Lakše ih je i pozicionirati. Samo ih pičneš ispod TV-a i to ti je to. Manje je kablova, a i najjeftiniji su sound system na tržištu. Nađeš neki s Bluetoothom (što su danas gotovo svi) i imaš multifunkcionalni uređaj za ekipu čak i kada film završi. Brojni soundbarovi dolaze i sa subwooferom za dublje niske tonove. Razmisli i o toj opciji.

Na nekim forumima za audiofile smo pročitali rečenicu koja nam se urezala u pamćenje koja glasi “Never get a soundbar.” Usprkos tom savjetu – dajem ti tri soundbara koja vrijedi istaknuti.

Festival svjetla u Sarajevu - 4 1 Foto: Amazon Idesh Edit

JBL BAR 2.0 All-in-One Soundbar

Također podržava tehnologiju prepoznatljivog imena Dolby Atmos. Bluetooth je tu, pristupačniji je od drugih s ove liste i svakako će podebljati zvuk koji izlazi iz tvog TV-a.

Cijena: oko 1400 HRK

Yamaha YAS-209

Virtualni surround sound, bežični subwoofer, Bluetooth, ugrađena Amazonova Alexa ako ti treba asistent životni. Možeš provjeriti i YAS-207 model koji je jeftiniji za šestotinjak kuna.

Cijena: oko 3600 HRK

Sony HT-X8500

2.1-kanalni jednostruki soundbar s tehnologijom Dolby Atmos®/DTS:X® i ugrađenim niskotoncem

Cijena: oko 2400 HRK

A što sa zvučnicima?

Ništa od 5.1 i 7.1 sustava ovdje, razmišljamo samo o dva zvučnika, po mogućnosti aktivna, s vlastitim izvorom napajanja. Npr. set od dva Edifier zvučnika od 1000 kuna će nadmašiti soundbar od 2500 kuna bez ikakvih problema. Svrha ovog članka je biranje optimalnog za što manje novca, naravno da s bjanko čekom možeš pronaći vrhunska rješenja i u oba kampa.

Postoji ta kategorija “bookshelf speakers” koji su upravo ono što im ime govori. Maleni zvučnici koji mogu ići na policu s knjigama, ali i na zid i na stol i na komodu. Gdjegod. Uzmeš aktivne zvučnike i nema nikakve brige za zvuk. Ako imaš sobu koja nije preogromna, ovo je odličan potez. Naravno da isto možeš pronaći zvučnike sa Bluetoothom, baš kao i soundbarove.

Osobno mi se više sviđa estetika “običnih” zvučnika.

Pozicioniranje zvučnika je malo drukčije nego kod soundbara. Ipak imaš dva zvučnika. Trebaš ih postaviti tako da ti s njima činiš savršen trokut. Jednom kada su postavljeni kako treba, ovi zvučnici nadmašuju soundbarove bez ikakvih problema. Možda primijetiš kako zvuk dijaloga u filmovima bez centralnog kanala (zvučnika u sredini koji soundbar uvijek ima) malo pati, ali cjelokupno iskustvo je bolje. O slušanju glazbe da ne pričamo, zvučnici rasturaju soundbarove u ovoj kategoriji.

Ističem tri para bookshelf zvučnika da si upgradeaš iskustvo gledanja filmova i serija.

Festival svjetla u Sarajevu - 4 2 Foto: Amazon Idesh Edit

PreSonus Eris E3.5

Ovo su aktivni studijski monitori, ali će savršeno poslužiti za pojačavanje tvog doživljaja gledanja filmova. A ako se odlučiš početi repati ili raditi beatove – poslužit će i za to. Bluetootha nema. Za Bluetooth ćeš morati izdvojiti dvjestotinjak kuna više.

Cijena: oko 100 eura

Tascam VL-S3

Ista stvar kao i s PreSonusom. Nema Bluetootha, ali uz nadoplatu možeš pronaći i Bluetooth model.

Cijena: oko 1000 kuna

Edifier R1280DB

Ove aktivne zvučne kutije su najprodavanije na Amazonu, a s razlogom. Višenamjenske, također podržavaju Bluetooth, ali i dobre stare kablove.

Cijena: oko 1100 kuna

Ako si forever alone, uvijek možeš uložiti novac u over-ear slušalice, to je možda i najbolje rješenje što se tiče i zvuka i financija.

Ako imaš masu para, postoje i brojna druga rješenja, ali ja glasam za bookshelf zvučnike.