Pomoću ovih savjeta prepoznajte kako se riješiti usamljenosti

Četiri načina za borbu protiv usamljenosti i pronalaženje smislenih veza

Starac usamljeno stoji i gleda zalazak sunca
Starac usamljeno stoji i gleda zalazak sunca Foto: Canva
Ovi savjeti mogu vam pomoći u borbi protiv osjećaja usamljenosti

Jeste li znali da vaš mozak na usamljenost gleda kao na prijetnju? Iako o usamljenosti možemo apstraktno razmišljati, postoje dokazi da ona može povećati rizik od depresije, tjeskobe, bolesti srca, moždanog udara, demencije i prerane smrti.

Biti usamljen je uobičajena ljudska emocija. Međutim, stručnjaci su izvijestili da se usamljenost povećala u Sjedinjenim Državama tijekom godina zbog pandemije. Sigurno se slični rezultati mogu pronaći i u drugim državama, a i sami ste se nekad osjećali usamljeno.

\\folder\vezani_članak Put prema sreći Pozitivan način razmišljanja vodi prema sreći Psiholozi podijelili 3 načina kako istrenirati svoj mozak da traži sreću

Nema brzog rješenja za usamljenost, niti je to nešto što možete u potpunosti izbjeći. Osjećaj usamljenosti dio je ljudskog iskustva i nešto kroz što će svatko proći u jednom ili drugom trenutku. Srećom postoje koraci koje možete poduzeti kako biste bili sigurni da vas ona ne prati dugotrajno, a sve nam prenosi portal Mind, Body Green.

Obratite se prijatelju, članu obitelji, susjedu ili kolegi i započnite razgovor
Želja za osjećajem bliskosti je normalna, a najbolji način da to postignete je da preuzmete inicijativu i javite se nekome. To može biti jednostavno poput slanja poruke prijatelju ili dragoj osobi. Također vam pruža priliku istražiti i nove veze.

Razmislite o ljudima iz vašeg vanjskog kruga koje želite bolje upoznati. Postoji li kolega s kojim se možete družiti izvan radnog mjesta? Odlična je praksa i započeti razgovor sa susjedom ili nadoknaditi vezu s nekim s kim ste izgubili kontakt. Koliko god zastrašujuće zvučalo nekome se javiti, ljudi su obično sretni što se na njih misli.

Ograničite vrijeme pred ekranom

Biti online cijelo vrijeme može oponašati osjećaj povezanosti, ali važno je smanjiti količinu vremena provedenog na raznim uređajima, društvenim medijima i drugim aktivnostima koje mogu pridonijeti osjećaju izoliranosti.
Budući da ste stalno povezani s elektroničkim uređajima, osjećaji tjeskobe, depresije i osjećaj kako propuštate zabavu mogu se s vremenom povećati.

\\folder\vezani_članak Put ka sreći Report Životna sreća svodi se na tri jednostavne navike. Stručnjak donosi tri bitne stvari koje će vaš svijet održati u ravnoteži

Umjesto toga, dajte prednost provođenju vremena na otvorenom, bavljenju aktivnostima koje volite ili razgovoru s prijateljima ili članovima obitelji.
Odlučite se odabirati interakcije licem u lice kao što su grupni treninzi, sastanci na kavi ili pohađanje nekog tečaja ili radionice gdje možete upoznati nove ljude sa sličnim interesima.

Volontiranje
Dobra dijela koja učinite za druge uvelike mogu utjecati na vaše mentalno zdravlje. Ona smanjuju stres, poboljšavaju emocionalno blagostanje i, u konačnici, pogoduje našem fizičkom zdravlju.

Volontiranje ne samo da možete doprinijeti cilju do kojeg vam je stalo, već pruža prilike za društvenu interakciju i povezivanje s drugima.
To vam može pomoći da razbistrite misli i skrenete razmišljanje sa stvari koje vas muče.

Razgovarajte o osjećaju usamljenosti s profesionalcem
Osjećaj usamljenosti može i potrajati što značajno utječe na vašu dobrobit.
Razmislite o tome da se obratite zdravstvenom profesionalcu kao što je psiholog jer oni mogu pružiti vrijednu podršku, smjernice i strategije za suočavanje s usamljenošću.

Oni također mogu pomoći u prepoznavanju temeljnih problema koji pridonose vašem osjećaju izoliranosti i preporučiti odgovarajuće intervencije.

\\folder\vezani_članak Dnevna rutina Kako izaći iz začaranog kruga Zarobljeni u rutini? Saznajte kako se iz nje "izbaviti" i ponovno otkriti radost

Najbolji način da počnete svoju bitku protiv usamljenosti je da krenete provoditi promjene dan po dan, tempom koji vam odgovara. Obraćanjem drugima, isključivanjem mreže, volontiranjem i razgovorom sa svojim pružateljem zdravstvenih usluga, možete početi poticati značajne veze i podršku.