Report

Najstarija kopnena životinja na svijetu proslavila još jedan rođendan! Pogledajte koliko je svjećica na Jonathanovoj torti

Kornjača Jonathan najstarija na svijetu u 1883. i 2022.
Kornjača Jonathan najstarija na svijetu u 1883. i 2022. Foto: YouTubescreenshot/@animal5000
Sigurno ste se nekada osjećali staro, no nema razloga za to jer se najstarija kopnena životinja na svijetu, kornjača Jonathan, približava svom 200tom rođendanu tako da ste za njega još uvijek mala beba.

Jonathan je proslavio još jednu rođendan, a iza sebe je ostavio velike povijesne događaje. Naime, preživio je oba svjetska rata, nadživio je mnoge predsjednike, kraljeve i kraljice, a da ne spominjemo milijune ljudi, a neizravno je svjedočio brojnim izumima.

To sve nije morao sam. Sigurno vam je drago čuti kako je će vam drago znati da Jonathan nije morao sve to prolaziti sam jer već 26 godina uživa u druženju s kolegom mužjakom kornjače na otoku Sveta Helena u Atlantiku. Vjeruje se da se Jonathan izlegao 1832., 50 godina prije nego kasnije premješten na Svetu Helenu.

Njegov datum rođenja je procjena koja se temelji na činjenici da je bio potpuno zreo, star najmanje 50 godina, kada je stigao na Svetu Helenu. Prošle godine Nigel Phillips, guverner britanskog prekomorskog teritorija, službeno mu je dodijelio datum rođendana 4. prosinca 1832. godine. Na temelju te procjene, to znači da je ove godine Jonathan napunio 191.

Iako je slijep i bez osjeta mirisa, Jonathan je dobrog zdravlja, a o njemu se brine mala i predana grupa. Želimo mu sve najbolje, a nastavi li ovako, mogao bi navršiti i 200 te zakoračiti u treće stoljeće svog života.