Nevjerojatan pothvat

Nakon 3 mjeseca u dubinama Atlantskog oceana vratio se 10 godina mlađi

Profesor Joseph Dituri i njegova soba ispod površine mora
Profesor Joseph Dituri i njegova soba ispod površine mora Foto: drdeepsea/Instagram
Život u dubini ima neke pogodnosti, ali ne hvala.

Umirovljeni mornarički časnik i profesor na Sveučilištu Južne Floride Joseph Dituri pod vodom je proveo više od tri mjeseca kao uvjet za neobično istraživanje.

Znanstvenici su željeli saznati koje bi učinke na ljudsko tijelo imao život pod vodom u okruženju koje je pod pritiskom. Bili su šokirani kada su saznali da je Dituri postao ''10 godina mlađi'' kada je izišao iz svoje kompaktne kapsule, nakon što je proveo više od tri mjeseca u dubinama Atlantskog oceana.

 

55-godišnji biomedicinski inženjer, čiji je nadimak Dr Deep Sea, krenuo je na svoje stodnevno podvodno putovanje kada je ušao u Jules' Undersea Lodge, podvodni hotel od čelika i stakla, izgrađen desetak metara ispod površine lagune Key Largo.

 

Nakon medicinskih procjena otkriveno je da su Diturijevi telomeri, kapice DNK-a na krajevima kromosoma koje se obično smanjuju s godinama, postali 20 posto dulji, nego što su bili prije tri mjeseca. Dituri je također doživio poboljšanu kvalitetu sna.

Njegova razina kolesterola pala je za 72 boda, a upalni markeri su mu se prepolovili. Liječnici su rekli da je do tih promjena došlo zbog podvodnog pritiska, za koji je poznato da ima mnoge blagotvorne učinke na tijelo.


Rekao je da je također doživio velika poboljšanja u svom metabolizmu. Tijekom vremena pod vodom rekao je da bi vježbao više od sat vremena, pet dana u tjednu, koristeći svoje trake za vježbanje. Joseph Dituri postigao je još jedan veliki podvig tijekom svoga pothvata. Srušio je prethodni svjetski rekord u podvodnom stanovanju, koji je iznosio 73 dana.

\\folder\vezani_članak Brod za krstarenje Nova fobija? Čovjek na kruzeru spustio kameru u ocean i gledateljima otključao novi strah! Pogledajte što se zbiva ispod površine mora

\\folder\vezani_članak Dvije gospođe daju izjavu Oko jedne stvari su se složili Pitao je ljude od 70 do 80 godina za čim najviše žale! Pogledajte koji je odgovor najčešći

Želimo čuti tvoje mišljenje – posjeti rubriku "Ubaci u Folder" i odgovori na ovotjedno pitanje!