Report

Otkriven ogromni asteroid, a Zemlji je bliže nego Mjesec! Hrvat stoji iza algoritma koji ga je otkrio

asteroid leti prema zemlji
asteroid leti prema zemlji Foto: Folder.hr
Algoritam osmišljen za otkrivanje asteroida blizu Zemlje identificirao je svoj prvi „potencijalno opasan asteroid“, objavili su znanstvenici sa Sveučilišta Washington. Dodatna promatranja potvrdila su otkriće što asteroid pozicionira približno 225 tisuća kilometara od Zemljine orbite, što je Zemlji bliže nego Mjesec.

„Potencijalno opasan“ asteroid, zaraznog imena 2022 SF289, dug je 183 m i otkriven je tijekom testiranja algoritma na Havajima. Znanstvenici su uspjeli potvrditi da asteroid „ne predstavlja opasnost za Zemlju u doglednoj budućnosti“, a za sve je zaslužan algoritam HelioLinc3D, iza kojeg stoji vođa tima Mario Jurić, direktor Instituta DiRAC, profesor astronomije na Sveučilište Washington.

Algoritam će se na kraju koristiti u opservatoriju Vera C. Rubin, znanstvenom teleskopu koji se gradi u Čileu. Opservatorij će imati više ciljeva, uključujući ispitivanje tamne energije i tamne materije te mapiranje Mliječnog puta, a očekuje se da će s radom početi 2025.

Ovo je samo djelić onoga što možemo očekivati ​​sa zvjezdarnicom Rubin za manje od dvije godine, kada će HelioLinc3D svaku noć otkrivati ​​ovakav objekt“, rekao je znanstvenik opservatorija Rubin, Mario Jurić, direktor Instituta DiRAC, profesor astronomije na Sveučilište Washington i vođa tima koji stoji iza HelioLinc3D-a.