Odmorite se uz idealni roštilj

Ovi će vam savjeti pomoći oko idealnog roštilja! Proslavite Praznik rada bez stresa

Roštilj s hranom i kuhar
Roštilj s hranom i kuhar Foto: Canva
Neki savjeti za početnike i oni koji žele spremiti najbolji roštilj

Jedna od tradicija Praznika rada mora biti roštilj. Bilo da jedete meso, ribu ili povrće, roštilj dodaje određeni okus i miris hrani, a morate priznati kako je ovakvo kuhanje zabavnije od stajanja nad štednjakom.

Bilo kako bilo, roštilj nije neka prevelika mudrost, no za dobar roštilj ipak postoje neke smjernice i savjeti koji vam mogu olakšati spremanje i osigurati kvalitetnu pripremu hrane, a u konačnici i pravu zabavu.

Jedan od bitnih savjeta je onaj kako zapaliti vatru i odabrati mjesto za roštilj. Trebate uvijek biti oprezni kad palite vatru, jer kako je većina nas naučila u djetinjstvu vatra je ''pec'', stoga postavite svoj roštilj na otvorenom prostoru dalje od ograda ili drveća. Djecu i kućne ljubimce držite dalje od roštilja.

S vatrom započnite najmanje 30 minuta prije nego što želite jesti. Za početak postavite zgužvane novine te tanke komade drva posložite na njih u obliku koji vam odgovara, bitno je jedino da zrak može cirkulirati unutar roštilja.
Dodajte malo drvenog ugljena, ogromna će hrpa ugušiti plamen i stvarno vam nije potrebno puno da se vatra razbukta. Kad se vatra razbukta slobodno dodajte još ugljena te pričekajte da ne postane sivo bijele boje. To je naznaka da možete početi s pečenjem.

Sada kad smo opasne stvari riješili možemo započeti sa savjetima. Jedan od prvih savjeta i rješenja koje vam treba jesu upravo oni za čišćenje rešetke roštilja. Neka od najčešćih rješenja za čišćenje su luk, vlažne novine ili aluminijska folija. Bilo koje od tri navedene stvari može vam pomoći pri čišćenju rešetke roštilja.

 

Jedan od savjeta koji je mi je osobno puno pomogao bio je onaj o kontroli temperature. Svi znamo da zagorjela hrana jednostavno nije dobra kao ona savršeno spremljena. Kako biste to izbjegli odlično je rješenje ugljen i žar pomaknuti u jednu stranu roštilja kako biste imali hladnije i toplije dijelove rešetke i olakšali si kontrolu nad temperaturom spremanja.

Jedan su savjet podijelili i nutricionisti koji ističu kako uz meso ili ribu, treba roštiljati i povrće. Zasićene masti i visoke temperature ključni su čimbenici formiranja štetnih spojeva. Zato uklonite veće masne dijelove komada mesa i pripremite omiljenu marinadu.

U duhu pravilne prehrane, roštiljajte krte komade mesa i peradi te raznoliko povrće. Jer upravo roštiljanjem povrća ne nastaju štetne tvari koje razvija visoka temperatura i vatra.

Spremanje roštilja i priprema hrane, možda se čini kao nešto jednostavno ili vam je to možda potpuno strano, no ne očajavajte jer za sve postoji prvi put, a uz hranu, glazbu i lijepo vrijeme zabava je zagarantirana.