Komunikacija je ključna

Zanima vas kako voditi produktivne razgovore s partnerom? Saznajte što kažu stručnjaci

Lutke razgovaraju
Lutke razgovaraju Foto: Canva
Komunikacija je ključ zdrave veze, a ovako je možete poboljšati

Stručnjaci za romantične veze uvijek naglašavaju važnost otvorene i zdrave komunikacije. Bilo kakav društveni odnos, bio on prijateljski, partnerski ili romantični ovisi o načinu na koji obje strane doprinose njihovom razgovoru, a temelji se na međusobnom poštovanju.
Charles Duhigg, novinar i autor knjige „Supercommunicators: How to Unlock the Secret Language of Connection, u nedavnoj epizodi podcasta „Ten Percent Happier“ dotaknuo se ove teme, prenosi nam cnbc.


Duhigg tvrdi da produktivne razgovore možemo voditi samo ako pažljivo slušamo te pokušamo shvatiti što zapravo druga osoba govori.
„Dvoje ljudi može sudjelovati u istoj raspravi, a voditi dva potpuno različita razgovora.“
Sigurno vam se nebrojeno puta dogodilo da vodite važan razgovor, a imate osjećaj kao da vas netko drugi ne sluša ili ne shvaća što se zapravo htjeli reći.
Ovo nije rijetka pojava za romantične partnere, pogotovo u slučajevima kada vodite emocionalne razgovore, tvrdi Duhigg.


Cilj razgovora nije uvjeriti nekoga u vaše mišljenje, nego pokušati objasniti zašto i kako vi razmišljate ili se osjećate. Kako bi pronašli rješenje problema, morate jasno i otvoreno objasniti što vam prolazi kroz glavu.


Autor tvrdi da je vrlo važno shvatiti u kojoj vrsti razgovora sudjelujete. Uz emocionalne razgovoru, kojima nije cilj riješiti problem, već objasniti svoje osjećate i prihvatiti osjećaje vašeg sugovornika, postoje praktični i društveni razgovori. Praktični razgovori vode se tijekom donošenja nekakve odluke, a društveni razgovori su razgovori o tome „kako se ponašamo jedni prema drugima“.

 

@krizzmaa don’t always give advices, it’s important to just listen and be there sometimes #fyp #fypシ #southkorea #seoul #southkorea🇰🇷 #korean #korea #kpopfypシ #kpopfyp #kpop #empathy #추천떠라 #advice #thoughts #listening #sympathy ♬ Clair de lune/Debussy - もつ

 


Najveći problem parova nalazi se u tome da često vode različiti tip razgovora.
Primjer ovakve komunikacije je razgovor u kojem želite emotivnu podršku, a netko vam pruža praktično rješenje. Sigurno ste se i samo našli u takvoj situaciji te se zbog toga niste osjećali najbolje. Takav odgovor potiče vas da se osjećate kao da vaše emotivne reakcije nisu primjerene, jer postoji praktično rješenje za njih.


Iako ste to čuli nebrojeno puta, slušanje je sigurno najvažniji dio razgovora. Aktivnim slušanjem i shvaćanjem riječi sugovornika, svaki razgovor postaje produktivniji.