Ove su vrste kretanja ključne za zdravlje i fizičku spremu

Stručnjaci otkrivaju koje su tri vrste kretnji potrebne ljudskom tijelu svakoga tjedna

Treniranje u grupi i teretani te putokaz prema zdravlju i fitnesu
Treniranje u grupi i teretani te putokaz prema zdravlju i fitnesu Foto: Canva
Ove vrste kretanja ključne su za zdravlje tijela, a pomoći će vam pri motivaciji za trening

Kretanje, razgibavanje i vježbanje pospješuju zdravlje, a stručnjaci ističu kako su našem tijelu potrebne tri vrste kretanja.
Dok većina ljudi hodanje smatra idealnom vježbom za zdravlje, a studije govore kako samo 2 300 koraka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, stručnjaci naglašavaju kako, iako je hodanje pogodno za zdravlje i fizičku spremu, ono nije idealan oblik treninga.

Jedna takva stručnjakinja je Melissa Boyd, certificirana osobna trenerica i trenerica Tempe, online platforme za osobni trening, a za yahoo!life je rekla "Životi su nam postali toliko užurbani, putujemo na posao, sjedimo cijeli dan, a onda smo iscrpljeni noću tako da se nakon kratke šetnje osjećate kao da ste učinili veliku, eksponencijalnu stvar.

Hodanje je zapravo osnovni pokret koji je vašem tijelu potreban za dobro funkcioniranje, za pomoć u stvarima poput cirkulacije i probave te za dekompresiju.".

Kako bi pomogla svojim klijentima da bolje razumiju zašto svakodnevna šetnja neće rezultirati isklesanim mišićavim tijelom, nešto što mnogi od njih vjeruju, zahvaljujući raznim influencerima na društvenim mrežama, ona s njima raspravlja o tri vrste kretanja koje su korisne za cjelokupno zdravlje i kondiciju.

Prva je vrsta kretanja ono koje vaše tijelo svakodnevno zahtijeva, poput hodanja, istezanja i razgibavanja. Drugo je atletsko kretanje, koje možete raditi nekoliko puta tjedno kako biste poboljšali svoju kondiciju ili trenirali za neki sport.
Treće je društveno kretanje koje radite radi zabave ili povezivanja s drugima, poput plesanja ili igranja nogometa.
\\folder\vezani_članak muškarac i žena vježbaju u teretani Pumpaj pumpaj Ranim treningom do ravnog trbuha! Ovih pet jutarnjih vježbi možete napraviti i kod kuće
Važno je kretanje gledati kroz te kategorije jer su naši životi postali sjedeći i ne kretati se je postalo prihvatljivo.
Našem je tijelu potrebno kretanje, a kretanje i vježbanje nisu isto. Dr. Carl Cirino, kirurg sportske medicine u HSS Orthopedics sa Stamford Health u Connecticutu, naglašava kako koristimo mišiće i tetive u svojim tijelima kako bi nam pomogli u savijanju, uvijanju i rotiranju pri svakodnevnom životu, pa ih moramo trenirati i istezati u različitim smjerovima.

''Joga i pilates dvije su aktivnosti koje su u tom smislu vrlo učinkovite i zdrave.'', zaključio je.

Labavi, savitljivi mišići također znače da ćete imati bolju ravnotežu i stabilnost, što pomaže u sprječavanju padova i ozljeda u svim fizičkim aktivnostima. Također je dobro ubrzati otkucaje srca nekoliko puta tjedno zbog zdravlja kardiovaskularnog sustava.
\\folder\vezani_članak Uzimanje utega u ruku Ovako prepoznati dobar trening Profesionalni treneri dijele savjete kako prepoznati da "dobro" trenirate
Spomenuti dvojac stručnjaka istaknuo je kako je idealno napraviti plan koji tijekom tjedna uključuje svakodnevne pokrete, poput hodanja i istezanja, s nešto kardiovaskularnih vježbi, treninga snage i društvenih aktivnosti.

Boyd potiče svoje klijente da pronađu neki oblik kretanja u kojem uživaju, a koji ne izgleda kao vježba, poput igranja nekog sporta. Tako se zabavljate i družite dok gradite dobru formu i trenirate.
\\folder\vezani_članak Hodanje i broj 10 000 Nije bitna kvantiteta, već kvaliteta Zaboravite 10 tisuća koraka dnevno! Ovo je brojka na koju se trebate koncentrirati
Ona također savjetuje i implementiranje kratkih vježbi u svakodnevnu rutinu kako bi poboljšali svoje rezultate i nadoknadili izgubljeno. "Možda nabavite traku za hodanje i obavite neke od svojih sastanaka dok polako hodate po traci", rekla je.
“Možda svaki put kad odete u kupaonicu, napravite 20 čučnjeva ili svaki put kad uzmete vodu, napravite 10 sklekova.''.
To vam može postati navika, a tako možete postići odlične rezultate.