Report

Stručnjak otkriva treba li prozore držati otvorene ili zatvorene tijekom toplinskog vala! Ovako pravilno rashladiti prostor

otvoreni i zatvoreni prozor
otvoreni i zatvoreni prozor Foto: unsplash.com
Iako nam se bliži kraj, ljeto je bilo prilično vruće, a temperature su preko dana još uvijek visoke.

S obzirom na ljetne temperature usred toplinskog vala, možda se pitate kako svoju kuću rashladiti i hoće li otvaranje prozora pomoći pri stvaranju propuha ili će jednostavno omogućiti toplijem zraku da uđe.

Više se ne trebati pitati ovo bitno pitanje, jer nekoliko je stručnjaka jednom zauvijek odgovorilo na vječnu debatu.

Doktor Andrew Shea, viši predavač fizike na Odsjeku za arhitekturu i građevinarstvo Sveučilišta u Bathu, rekao je, kako nam prenosi LADBible, da je, otvarati prozore, ako se nadate ohladiti prostor, zapravo loša ideja.

„Bude li unutra hladnije nego vani, trebali biste držati prozore zatvorenim ”, rekao je i obrazložio kako bi otvaranjem prozora samo omogućili ulazak toplog zraka, što znači da će prostor zapravo grijati, a ne hladiti.

Dodao je da prozor možemo otvoriti, ako, na primjer, imamo zasjenjeno područje u stražnjem dijelu kuće, ali općenito ne želite otvarati prozore. Samo treba uživati u hladnom zraku unutra.

Doktorica Ana Souto, glavna predavačica na Fakultetu za arhitekturu, dizajn i izgrađeni okoliš Sveučilišta Nottingham Trent, složila se s izjavom. Za LADBible je rekla „Zatvorite sve. Prozore možete otvoriti kasno navečer i rano ujutro, do 9 ujutro ili tako nešto, kada je svježe, ali ih inače držite zatvorenim.”

Za sve koji se bore s vrućinom, postoji jednostavan trik koji možete napraviti s ventilatorom. Sve što vam je potrebno je ventilator koji se rotira, a treba ga okrenuti licem prema otvorenom prozoru. Dakle, ventilator bi trebao biti okrenut prema van i ne bi trebao puhati izravno u vas.

Ideju zagovara novozelandski savjetnik za eko-dizajn Nelson Lebo, koji je trika postao svjestan kada je to učinila i njegova baka 1970-ih.

Objasnio je: „Svatko zna za unakrsnu ventilaciju, ali ona funkcionira samo kada puše vjetar, što znači da najbolje funkcionira kada postoji izravan put za puhanje vjetra kroz kuću. Ono što ventilator radi je da prisiljava unakrsnu ventilaciju, čak i kada vjetar ne puše. Ventilator će također povući zrak iz uglova prostora. Opći je cilj izvući topli zrak van dok se uvlači hladan zrak kad vanjska temperatura padne ispod unutarnje. Ventilatori gotovo da ne troše struju u usporedbi s klima-uređajima.“.