Bolje je bez mobitela

Stručnjak upozorava ljude koji koriste mobitel na WC-u

drveni lutak sjedi na WC-u
drveni lutak sjedi na WC-u Foto: unsplash.com
Probajte se riješiti ove navike jer može biti štetna

Danas se bez mobitela ne može nigdje pa tako ni na WC, no to i nije baš najbolja ideja.

Upozorenje nam donosi Dr. Sethi, gastroenterolog, normalnim riječima on je liječnik za želudac, obučen na Harvardu i Stanfordu, a na TikToku dijeli savjete struke. U videu savjetuje zašto bismo trebali „Prestati skrolati na telefonu dok smo na WC“. Kaže kako se to možda čini bezopasnim, ali upozorava da to zapravo može imati ozbiljne posljedice.

@doctorsethimd Here is why you should stop using phone on the toilet #guthealth #guttok #healthtips #hemorrhoids #analfissuretok #constipation #phone #healthtok ♬ original sound – Dr Sethi Gastroenterologist

Dr. Sethi objašnjava „Prvo, korištenje telefona može dovesti do dugotrajnog sjedenja na WC školjki što može uzrokovati naprezanje i pritisak na vaš rektum i anus. To može dovesti do problema kao što su hemoroidi, analne fisure pa čak i rektalni prolaps.“.

Hemoroidi iznutra i izvana nisu dovoljni strašni da vas natjeraju da zaboravite na tu praksu, onda bi to moglo biti ovo. Doktor nastavlja: “Još jedan problem je što to može biti leglo bakterija. Istraživanja su pokazala da je prosječan pametni telefon prljaviji od javne WC školjke.”.

Ako i ovi podaci nisu dovoljno odvratni, doktor savjetuje „Imajte barem dezinfekcijsku maramicu da očistite telefon nakon što završite s WC-om.“ . Iskreno, ovo možda nismo trebali čuti, izgleda da ćemo morati brojati pločice ili čitati etiketu šampona, da se slučajno ne bih predugo zadržali.