Komplikacije

Znanstvenici su otkrili da je vrijeme samo iluzija! Promjena u poimanju vremena

Koncept vremena koje leti i znanstvenici
Koncept vremena koje leti i znanstvenici Foto: Canva
Znanstvenici u novom istraživanju zaključili kako je vrijeme samo iluzija

Taman kad pomislimo kako nas 2024. više neće iznenaditi, znanstvenici otkrivaju kako je vrijeme samo iluzija. Da, dobro ste pročitali. Prema istraživačima, vrijeme nije nešto fundamentalno za naš svijet i ono je nešto stvoreno ''kvantnom isprepletenošću''.

Sigurno se pitate što je to kvantna isprepletenost, ali nažalost tražite na pogrešnom mjestu.
Grubo objašnjeno ona je stanje dviju ili više mikroskopskih čestica koje proizlazi iz kvantne mehanike (svojstva čestica neodređena su dok se ne odrede mjerenjem), a očituje se tako da mjerenje nekog svojstva jedne čestice u kvantno isprepletenom paru trenutačno utječe na to svojstvo druge čestice bez obzira na to koliko su čestice u trenutku mjerenja udaljene.

Zvuči komplicirano, a to je zato što je zaista komplicirano, no teorija navodi da je percepcija vremena posljedica isprepletenosti objekata s referentnim satom.

Prema istraživačima, svemir bi se činio mirnim svakome tko ga promatra izvana. U početku su znanstvenici vjerovali da je vrijeme povezano s tkivom svemira i da ga gravitacija može iskriviti, kao što će obožavatelji filma Interstellar biti svjesni.

Istraživač Alessandro Coppo i njegovi kolege objavili su svoja otkrića u časopisu Physical Review A, a njihov rad istražuje kako bi naše iskustvo vremena moglo biti nusprodukt kvantnih procesa. Iako je teorija još uvijek u početnoj fazi, mogla bi otvoriti vrata potpuno novom razumijevanju svemira i načina na koji on funkcionira.

Coppo je rekao: "Stoljećima je vrijeme ulazilo u fiziku kao bitan sastojak koji se ne dovodi u pitanje. Toliko je duboko ukorijenjeno u našem poimanju stvarnosti da su ljudi mislili da definicija vremena nije potrebna. Vjerujemo da je priroda istinski kvantna.".

Ipak, to možda i nije tako jer prema kvantnoj mehanici, vrijeme ne dijeli istu fleksibilnost, a to bi moglo uzdrmati cijelu prirodu vremena. Međutim, iako je to prilično zanimljiv koncept koji dovodi u pitanje osnovu cijelog našeg životnog sustava, ima svoje mane.

Na primjer, postavlja se pitanje kako ga testirati da biste saznali je li pravi? Zaista ne postoji opipljiv način da se to učini na kojem možete vidjeti rezultate, pa možda još nije vrijeme da svoje prethodno razumijevanje vremena bacimo u koš.

Prije ovog otkrića, vrijeme je bilo prikazano kao mjera promjene fizičke veličine ili veličine za kvantificiranje trajanja događaja. Sada bi to mogao biti nusprodukt kvantne mehanike i povezan s kvantnom isprepletenošću.

Sigurno vam zvuči zbunjujuće, a to je zato što ste u pravu. Cijela situacija je uistinu zbunjujuća, no to ne znači da biste se trebali odreći satova i dosadašnjeg poimanja vremena.