"Ma, Božić je!", možda je izgovor koji svi koristimo da jedemo što god i kad god želimo, tijekom sezone blagdana. I dok je ukusna hrana apsolutni dio tradicije Božića i blagdanskog razdoblja, stručnjaci upozoravaju na opasnosti koje se mogu dogoditi ako te navike usvojite i tijekom cijele godine.
Ultra-prerađena hrana nikada neće biti preporuka bilo kojeg nutriconista, ali stručnjaci za hranu sa Sveučilišta u Michiganu željeli su vidjeti koliko vam točno vremena skraćuje očekivani životni vijek konzumiranjem jednog hotdoga.
Znanstvenici su otkrili da bi vam jedenje hrenovke, kao i druge ultraprerađene hrane, zapravo moglo skratiti život, a rezultati su potpuno šokantni. Studija iz 2021., kako prenosi The Express proučavala je cijeli niz ultraprerađene hrane, uključujući suhomesnate proizvode, pizzu i tjesteninu sa sirom.
Znanstvenici su analizirali UPF-ove i zdravstvene troškove voća i povrća gledajući koliko aditiva, masti, kalorija i šećera sadrže.
Hotdog na dasci i muškarac koji jede
Foto:
Canva
Nutricionistica je otkrila da bi jedenje hrenovke nekoga koštalo u prosjeku 36 minuta, dok bi suhomesnati proizvodi mogli potrošiti oko 24 minute, ako volite piti sok, to će vas koštati 12 minuta.
Ovo stvarno ne izgleda sjajno, a dok pokušavate izračunati koliko vam je vremena preostalo, ne očajavajte jer postoje i dobre vijesti.
Naravno raznolika zdrava hrana zapravo može produžiti životni vijek. Konzumacija određenih vrsta ribe može povećati životni vijek do 28 minuta. Otkrili su kako je svježe voće, povrće, pa čak i sendviči s maslacem od kikirikija, doprinose duljem životnom vijeku.
Govoreći za Express, voditelj studije, dr. Olivier Jolliet, rekao je: "Hitnost promjene prehrane za poboljšanje ljudskog zdravlja je jasna. Naša otkrića pokazuju da male, ciljane zamjene nude izvedivu i snažnu strategiju za postizanje značajnih zdravstvenih i ekoloških koristi bez potrebe za dramatičnim promjenama u prehrani."
U SAD-u se gotovo 75 posto hrane smatra ultra-prerađenom, što predstavlja veliki zdravstveni problem. Kategorija hrane povezana je s više od 30 stanja, uključujući više vrsta raka, i može dovesti do rane smrti.
Zdravstveni stručnjaci posebno su zabrinuti zbog naglog porasta slučajeva raka debelog crijeva kod mladih ljudi, za koji neki sugeriraju da je povezan s njihovim povećanim unosom ultraprerađene hrane.