Sexy

Kontracepcijske pilule za muškarce: zvuči kao veliko otkriće, ali postoji kvaka

Happy
Happy
Stanje kontracepcije u današnjem svijetu stvara podjele među muškarcima i ženama. Žene moraju biti na hormonskim koktelima dok muškarci kukaju kako su prezervativi neugodni te ono standardno “ništa ne osjetim”. To nam zvuči nepošteno bez obzira kojeg smo spola. Plodnost i rodne uloge su prekompleksna tema u koju nismo spremni zaći, ali imamo obećavajuću vijest.

Znanstvenici rade na kontracepcijskoj piluli za muškarce, a otkrili su da je učinkovitost ovog lijeka 99 posto – ali postoji kvaka. Ove pilule spriječavaju trudnoću kod miševa.

Pilula je ne-hormonska što je svakako pozitivno, a rezultati ohrabruju. Osim učinkovitosti, objavljeno je da nije bilo nikakvih nuspojava. To su rezultati do kojih su došli istraživači sveučilišta Minnesota.

Ovo bi moglo unijeti revoluciju u kontracepcijskim metodama, dosadašnje metode za muškarce su bile isključivo prezervativi i vazektomija. I ne, “čupam ga van” nije kontracepcijska metoda bez obzira što to pokušavaš prodati već godinama.

Na tržištu još uvijek nema odobrenih učikovitih oralnih kontraceptiva za muškarce iako znanstvenici pokušavaju doći do ovog otkrića još od sedamdesetih. Zahvaljujući ovim ohrabrujućim rezultatima, dostupnost na tržištu bi se mogla i promijeniti. Nažalost – vjerojatno ne tako skoro.

Iduća faza je testiranje na ljudima jer mišji i ljudski reproduktivni organi nisu jednaki. Da ne spominjemo genetske materijale. Klinička testiranja na ljudima bi mogla započeti uskoro, možda čak i ove ili iduće godine, ali do odobrenja ovakve pilule bi mogle proći i godine. Neki stručnjaci čak govore da bi moglo proći i čitavo desetljeće.

Navijamo da to vrijeme dođe što prije kako bi i muškarci mogli preuzeti veću odgovornost za kontracepciju u odnosima – romantičnim i spolnim.