Djelo briljantnoga uma

Ova genijalna iluzija će vam totalno ispobrkati mozgove, sretno vam s tumačenjem varke koju ćete upravo vidjeti

Iluziju je osmislio Kokichi Sugihara (FOTO: Instagram/Screenshot)
Iluziju je osmislio Kokichi Sugihara (FOTO: Instagram/Screenshot)
Zapanjujuću optičku varku osmislio je Japanac Kokichi Sugihara, matematičar i umjetnik koji je već dvaput osvojio nagradu za najbolju iluziju godine.

Milijuni ljudi diljem svijeta upravo se čudom čude iluziji objavljenoj u srijedu navečer na Instagramu u kojoj doista nisu upotrijebljeni baš nikakvi specijalni efekti. Vjerujte nam na riječ, i vama će u trenutku ispobrkati mozgove, te će samo rijetki među vama moći otkriti o kakvoj je zapravo tu "magiji" riječ.

Iluziju je osmislio japanaski matematičar i umjetnik Kokichi Sugihara sa sveučilišta Meji, pa predlažemo da je pogledate, a zatim u nastavku i pročitate u čemu je velika tajna takozvanih dvosmislenih cilindara.

Spremni? 

 

A post shared by physicsfun (@physicsfun) on

 

Znamo, iluzija doista izluđuje, ali nije ju teško objasniti. Sugihara je objekte izradio pomoću 3D printera te je varka u suštini mudra kombinacija refleksije, perskepktive i kuta gledanja.

Rubovi na predmetima nisu ravni kako se čini, što vodi do efekata predstavljenih u zapanjujućem videu. Da ne ostavimo sve na riječima, evo i jednog sjajnoga videa u kojem je sve objašnjeno, dok Sugihari od srca želimo da ponovi uspjeh iz 2010. i 2013. godine te dobije nagradu za najbolju iluziju i ove godine.