Viralno

Optička iluzija skriva broj koji svatko drugačije vidi. Koji broj vi vidite

oko i optička iluzija
oko i optička iluzija Foto: unsplash.com/twitterscreenshot/@benonwine
Nemoguće je provesti dan, a da na internetu ne naiđete na neku besmislenu raspravu u komentarima. Nalik slavnoj haljini čiju su boju ljudi različito vidjeli, ova optička iluzija također je potakla na raspravu.

Na Twitteru ili X-, kako god preferirate, optička iluzija izludjela je publiku, a u komentarima podijeljena su mišljenja oko brojeva koji se mogu ili ne mogu vidjeti.

oko i optička iluzija optička iluzija s brojevima Foto: Twitter screenshot/@benonwine

Na prvi pogled izgleda kao broj 45283, ali kad se bolje pogleda, čini se da je 3452839, barem neki tako kažu u komentarima ispod objave.

Čini se da je iluzija mjera kontrastne osjetljivosti. Osjetljivost kontrasta mjeri količinu kontrasta potrebnu za otkrivanje objekta, kao što su brojevi na gore spomenutoj slici.

Prema Vision Centeru, osjetljivost na kontrast važan je aspekt vida. Na web stranici piše „Osjetljivost kontrasta sposobnost je razlikovanja između objekta i pozadine iza njega.“, te dodaju kako „Osjetljivost na kontrast razlikuje se od oštrine vida, koja mjeri koliko je jasan vid na određenoj udaljenosti.“. Dodatno je objašnjeno kako „Visoke prostorne frekvencije čine detaljne značajke kao što su oštri rubovi, crte lica i slično. Niske prostorne frekvencije su više poput grubih slika, gdje možete vidjeti cjelokupni oblik nečega, ali ne i detaljne značajke.“

Kontrastna osjetljivost važna je u situacijama s niskim kontrastom, a ako imate problema s njom, možete biti skloni nesrećama u vožnji po magli i raznim drugim situacijama, ako niste vidjeli nijedan broj na slici, možda biste to trebali… pogledati.