Očajni su

Kolumbijski kartel nudi 70.000 dolara za glavu policijskog psa koji im uništava posao

Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Thinkstock) Foto: Thinkstock
Kolumbijski kartel očajan je nakon što je policijski pas otkrio skoro 10 tona kokaina.

Šestogodišnju ženku njemačkog ovčara Sombru, koja je otkrila rekordnu količinu krijumčarenog kokaina u Kolumbiji, vlasti su radi njezine sigurnosti premjestile u zračnu luku doznavši da joj mafija radi o glavi, javlja BBC.

Obavještajni izvori rekli su da je moćni mafijaški klan Urabenos ucijenio Sombrinu glavu na 70.000 američkih dolara (oko 442.000 kuna) nakon što je pronašla gotovo 10 tona njihova kokaina.

Urabenosi su na glasu kao najmoćnija kriminalna organizacija u Kolumbiji. Međunarodni aerodrom smatra se sigurnijim mjestom za Sombru jer je izvan glavnog prostora utjecaja mafijaške bande, no protuteroristička policija ne želi riskirati.

Njuši sto na sat

Sombra je dobila dodatne policajce kao pratnju da joj se pruži bolja sigurnost za vrijeme službe. Sombra je radila u lukama na atlantskoj obali, uključujući Turbo, grad iz kojeg su otplovile tone kokaina prema središnjoj Americi i SAD-u.

Nanjušila je 5,3 tone kokaina u Turbu, a nedavno je otkrila 4 tone kokaina među autodijelovima namijenjenim za izvoz. Većina droge koja se krijumčari pod kontrolom je mafijaškog klana Urabenosa.

Šef bande Dario Antonio Usuga, znan kao Otoniel, jedan je od najtraženijih u Kolumbiji. Nije neobično da Urabenos nudi novac kako bi se riješio svakoga tko im stane na put.

Policija je 2012. našla letke koje je potpisala mafijaška banda a u kojima nudi 500 dolara svakome tko ubije policajca. Za Sombrino ubojstvo mafijaši nude mnogo veću svotu.

Sombra je s policijom za borbu protiv narkotika otkad je bila štene. Zahvaljući njezinu njuhu uhićeno je 245 ljudi osumnjičenih za krijumčarenje drogom.