Savjet profesionalaca

Korisno je znati: Evo kako se spasiti ukoliko vam ikad led popusti pod nogama i propadnete u jezero

Zapamtite, panika vam je najgori neprijatelj (FOTO: Screenshot)
Zapamtite, panika vam je najgori neprijatelj (FOTO: Screenshot)
Zapamtite da je pola obavljenog posla prebroditi neminovni prvotni šok i eventualni napad panike.

YouTube je doista vrelo korisnih savjeta, pa tako nije naodmet znati i što poduzeti ukoliko se ikada nađete u situaciji da led popusti ispod vaših nogu i završite u ledenoj vodi.

Nažalost, takvih je slučajeva i više nego što mislite, pogotovo u onim krajevima u kojima građani mogu i vole  iskoristiti pogodnosti niskih temperatura kako bi stavili klizaljke na noge.

Pa nađete li se ikada u, ne daj Bože, takvoj situaciji, upamtite da je prisebnost vaš najveći saveznik, kao i da postoji mudra tehnika kako se spasiti.

1) Nakon propadanja neminovno slijedi šok. Nastojte ne paničariti i opustite se.

2) Jednom nakon što se smirite, raširite ruke u stranu. Ne pokušavajte ih postaviti ispred sebe i penjati se jer će se led ispred vas najvjerojatjije samo nastavljati lomiti.

3) Nastojte dovesti tijelo u ležeći položaj, udarajte nogama baš kao za onih dana kada ste učili plivati. Noge će slomiti ostatak tankog leda iza vas i osloboditi vas iz rupe u koju ste propali.

4) I dalje ne pokušavajte ustati. Laganim pokretima se nastavite vući, a svako toliko pomoću laktova utvrdite koliko je led oko vas debeo.

Evo i kako ta tehnika izgleda u snimci koju su predstavili ljudi velikog iskustva u prirodi, inače vlasnici kanala ReWildUniversity.

How to Self-Rescue in the Event you Fall Through Frozen Ice