Hmm...

Maturanti se žale na pitanje iz Hrvatskog jezika, znate li vi točan odgovor?

Od ponedjeljka počinju ispiti na maturi
Od ponedjeljka počinju ispiti na maturi Foto: DNEVNIK.hr
Maturanti se žale da to nisu učili, no čini se da će se pitanje svejedno bodovati.

Ministarstvo obrazovanja donijelo je odluku da se zbog uvjeta nastave za vrijeme pandemije na maturi neće ispitivati gradivo obveznih predmeta iz drugog polugodišta, no sudeći prema reakcijama nekih maturanata, čini se da im se potkralo barem jedno takvo pitanje.

Ljetni rok državne mature počeo je u ponedjeljak ispitom iz Hrvatskog jezika, no maturanti se žale da su dobili pitanje o ludizmu, što je gradivo drugog polugodišta. No iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja poručili su: ''U 33. zadatku iz dijela ispita iz Hrvatskog jezika Književnost i jezik na višoj razini, ispituje se ishod razumjeti književnoteorijska obilježja književnih tekstova, a jezični ludizam je jedan od književnoteorijskih pojmova s kojim se učenici upoznaju tijekom cijeloga srednjoškolskoga obrazovanja. Zadatak neće biti poništen, a jedan bod dodijelit će se svima koji su točno riješili zadatak'', prenosi srednja.hr.

Znate li vi odgovor na pitanje ili ste i vi preskočili drugo polugodište, svakako provjerite u nastavku.

Anketa

Koja od sljedećih pjesama pripada ludističkomu pjesništvu?

Ukupno glasova:

 

 

 

 

Hrvatska enciklopedija definira književni ludizam kao književnu stilsku i semantičku zaigranost, poigravanje; domišljatost, sklonost improvizaciji, ekstemporaciji pa je točan odgovor ''Ubili su ga ciglama''.