Kao u noćnoj mori

Probudio se paraliziran tijekom operacije: "Mislio sam da ću se ugušiti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
25-godišnji Fenn Settle opisao je zastrašujući trenutak buđenja usred rutinske operacije slijepog crijeva.

Opća anestezija kojoj je u ožujku 2016. u engleskoj bolnici Huddersfield Royal Infirmary bio podvrgnut Fenn Settle u nekom je trenutku prestala djelovati. Pacijent se sjeća oštre boli u predjelu trbuha i gušenja - zbog cijevčice koja mu je bila umetnuta u grlo tijekom operacije.

Unatoč tome što je bio budan Settle kaže kako se osjećao kao da je paraliziran i potpuno nesposoban za komunikaciju pa operativno osoblje nije imalo pojma da on osjeća što mu se događa.

Pokušao je treptati, trzati prstima na rukama i nogama, vrištati... Ništa nije upalilo. U konačnici, pažnju medicinara je pokušao privući uriniranjem na operacijskom stolu. Nakon toga je ponovno stavljen pod anesteziju, piše New York Post

Settle kaže da se osjećao "zaključan u vlastitom tijelu". To mu je iskustvo, kaže, bilo "najgora noćna mora".

Iduće čega se sjeća je  buđenje nakon laparoskopske operacije. Unatoč sjećanju na postupak rekli su mu da je "to samo sanjao".

Settle kaže kako je medicinska sestra nekoliko sati prije operacije pogrešno zabilježila njegovu težinu te da je napisala da je 20-ak kilograma lakši. 

"Otišao sam na operaciju i sve je bilo u redu. Dali su mi anesteziju, ali sam se probudio i osjetio neki čep u grlu. Pokušao sam ga ispljunuti, ali nisam mogao i mislio sam da ću ugušiti. Kroz glavu mi je prolazilo hoću li ponovno vidjeti svoju obitelj".

"Mislio sam da ću umrijeti, ali tada sam čuo glasove, bipkanje aparata i pritisak u trbuhu. Tada sam shvatio što se događa i da sam još uvijek u operacijskoj sali. Nisam se mogao micati niti govoriti. Jedino što mi je palo na pamet, što će im privući pažnju, da svjesno uriniram. Ispričao sam to kasnije medicinskim sestrama, no one su tvrdile da sam to samo sanjao".

"Idućeg jutra me posjetio liječnik i rekao mi da je čuo da sam bio svjestan nekih dijelova operacije. Rekao mi je da ne idem na Google jer ću se prestrašiti", ispričao je Settle. "Naravno, odmah sam pogledao sve o tome i doznao da se vjerojatno radi o medicinskoj nepažnji".

Bolnica se ispričala i dala mu tisuće dolara kao kompenzaciju za izvansudsku nagodbu.

Settle se vratio na posao nakon operacije, ali od tada pati od posttraumatskog stresa i ponovljena sjećanja na operaciju. Više od godinu dana nakon operacije i dalje je imao problema sa spavanjem, konstantno je imao istu noćnu moru - da se guši i da će umrijeti.