Nedoumica za vlast

Zamka u zakonu: Naglo se počeo osjećati kao žena kada je shvatio kako prevariti državu za mirovinu?

Primjer iz Argentine otkriva da su prevare itekako moguće (FOTO: Profimedia)
Primjer iz Argentine otkriva da su prevare itekako moguće (FOTO: Profimedia)
Počne li sve više i više muškaraca mijenjati spol uoči 60. rođendana, država će morati nešto poduzeti u vezi s procedurom samoodređenja pojedinca.

Možda su zakonodavci doista imali najbolje namjere kada su u pojedinim dijelovima svijeta pojednostavili proces promjene spola na dokumentima, ali očito nisu računali s time da bi država mogla odigrati sama protiv sebe.

Potencijalni primjer autogola upravio nam stiže iz Argentine, gdje je izvjesni gospodin Sergio Lazarovich (59) iznenada u sebi otkrio ženu kada je shvatio da će tako prije u mirovinu, prenosi AFP.

Naime, budući da je u Argentini omogućena promjena spola i bez podvrgavanja medicinskim postupcima, lukavac se naprosto preimenovao u Sergia kako bi se kao "žena" mogao umiroviti u 60. godini, pet godina ranije u odnosu na muškarce, ističe se u tamošnjim medijima.

Pa ako vam je njegov primjer upravo dao ideju da svome imenu trenutačno dodate jedno slovo i iznenada kao Ivan postanete Ivana, dodajmo da je priznavanje roda u Hrvatskoj mnogo kompliciraniji proces.

Zakonski je to pitanje regulirano 2014. godine (važeći pravilnik možete naći u Narodnim novinama), a kako će izgledati neke eventualne promjene, i hoće li samoodređenje pojedinca postati isljučivo administrativna procedura, ostaje nam vidjeti.

Bilo kako bilo, gospođa Lazarovich iz Salte svoje je odigrala, a list El Tribuno prenosi i njezinu izjavu u kojoj navodi da se promjeni spola podvrgnula iz uvjerenja, a ne zbog ranijeg odlaska u mirovinu kao što to ostali tvrde.

"Uostalom, nisam nikome dužna objašnjavati svoju odluku", kazala je uz interesantnu opasku da "problema  uopće ne bi bilo da za oba spola vrijede ista pravila što se tiče starosne mirovine".

* U Hrvatskoj u prijelaznom razdoblju od 2014. do 2029. godine žene ostvaruju pravo na starosnu mirovinu prema povoljnijim uvjetima. Pročitajte na stranici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje kako stoje stvari i što će se s godinama mijenjati.