Tko tebe stihovima, ti njega ženom

Nestalo pozicija u ministarstvima? Predsjednik države obožavatelja nagradio brakom s lijepom suprugom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premda je mladenka za svadbenog veselja izgledala beskrajno tužno, ispred novinara je usvrdila da nije bila prisiljena stupiti u taj brak.

I dok Hrvatska zbilja govori da se stranačka lojalnost nerijetko nagrađuje kakvom dobrom pozicijom, obično u nekoj od državnih institucija, iz Tadžikistana nam upravo stiže primjer koji otkriva da se za političku podobnost ekspresno može dobiti – zgodna supruga!

Doista nije šala. Naime, tamošnji je predsjenik Emomali Rahmon naredio da se jednom seoskom profesoru povijesti hitno nađe supruga, i to nakon što ga je stihovima skloni obožavatelj duboko ganuo – pjesmom koju mu je posvetio i u kojoj mu se, pazi sada iznenađenja, do nebesa nadivio.

Saidsho Asrorov (23) dugogodišnjem je tadžikistanskom predsjedniku svoju pjesmu imao prigodu nedavno izrecitirati uživo, na što ga je očarani vladar države pozvao da mu priđe i predstavi se.

Predsjednik je za kraćega razgovora od Asrorova doznao da još nije oženjen, pa je podređenima naredio da blagoslove njegov život djevojkom, što je uspješno odrađeno.

Asrorov je u roku od samo deset dana oženio godinu dana mlađu medicinsku sestru Marjonu Hudoidodovu, koja je novinarima kazala da je nitko nije prisilio da stupi u brak, iako je za svadbenoga veselja djelovala kao da joj se srušio čitav svijet.

Kiseo izraz lica objasnila je tradicijom prema kojoj mladenkama i nije dopušteno da se nešto silno vesele jer bi to značilo da su sretne što napuštaju obitelj. Još se i pohvalila da joj je muž obećao da će moći nastaviti raditi u bolnici unatoč tome što je običaj da se djevojke prihvate kuće jednom nakon što stupe u brak.

Bila pritom iskrena ili ne, tamošnji su mediji naveli i to da je lokalna uprava podmirila troškove vjenčanja, što bi reklo da se profesoru povijesti divljenje Rahmonu višestruko isplatilo.