Ruglo glavnog grada

Zbog Šugavka će intervenirati sud: Građani žele znati je li doista na otužno drvce potrošeno 50 tisuća eura

Rimski 'Šugavko' (FOTO: AFP)
Rimski 'Šugavko' (FOTO: AFP)
\\folder\galerija Galerija +0 Rimski 'Šugavko' (FOTO: AFP) Galerija
Rimska božićna smreka navodno je nabavljena bez javnog natječaja.

Slučaj neuglednog božićnog drvca dobit će sudski epilog jer je koordinacija udruga za zaštitu potrošača od suda nadležnoga za javnu potrošnju zatražila istragu o možebitnom rasipanju novca na božićnu dekoraciju koja je razočarala Rimljane.

Sporno stablo je 21 metara visoka smreka dopremljena u Rim s Dolomita, te je odmah izazvalo val kritika jer izgleda jadno, naročito u usporedbi s raskošnim drvcima postavljenim u Milanu, vječnom suparniku Vječnom Gradu.

Udruge u prijavi revizorskom sudu, nadležnom za trošenje sredstava iz javnih proračuna, traže istragu kako bi se utvrdilo je li nabavkom ovakvog gotovo mrtvog stabla načinjena šteta proračunu, odnosno jesu li sredstva bačena na štetu drugih usluga i potreba javnosti.

Za rimsku božićnu smreku navodno je plaćeno čak 50.000 eura, bez javnog natječaja, što je gotovo triput više nego lani, tvrde rimski građanski aktivisti.

Udruge potrošača su osim istrage zatražile i uklanjanje "mrtve smreke koja je sramotan prizor za građane i turiste" s trga u središtu Rima.

Gradsko božićno drvce postavljeno na rimskoj Piazzi Veneziji, Rimljani uspoređuju sa četkom za čišćenje zahoda i prozvali su ga "Šugavko".

Rimski "Šugavko" predmet je ismijavanja na društvenim mrežama i ima već i svoj Twitter račun ukrašen porukama "imam više pratitelja nego grančica". (Hina)