Svako tko je pokušao skuhati nešto kompliciranije od polugotovog obroka vjerojatno je trebao oguliti neku vrstu voća ili povrća. Naravno da postoje mnoga pomagala za taj zadatak, no ni jedan nije popularniji od nožića za guljenje.
Njime zapravo bez prevelike vještine i truda možemo ukloniti tanke komade kore te tako ostaviti što više ploda za konzumaciju. Naravno da neki, za guljenje povrća, preferiraju standardni nož, no u moderno vrijeme nitko nema vremena za to.
Tako smo gotovo svi upoznati s njim, a velika je šansa da nam je bar jednom pomogao u obavljanju mukotrpnog zadatka guljenja. Ipak, jedna je žena otkrila kako ga cijelo vrijeme neispravno koristimo, a podijelila je i ispravni način njegove uporabe.
Sigurno ste primijetili kako se oštrica tog noža pomiče, a to se često pripisuje jeftinoj izradi tog pomagala, no to je zapravo dio dizajna koji ima svoju funkciju. U videu koji je na TikTok-u objavila korisnica @foodbyjenn, fleksibilnost oštrice u dršci zapravo je važan dio koji pomaže pravilnom funkcioniranju nožića.
Ako ste ikad gulili krumpir, možda ste primijetili da ima prilično nepravilan oblik. On nije gladak, već je prekriven izbočinama i udubljenjima.
Oštrica koja se može ljuljati naprijed-natrag u ručki zapravo pomaže da zadržite najbolji kut za guljenje dok je pomičete preko povrća.
I, kao što video prikazuje, također vam omogućuje da povlačite nož i u suprotnom smjeru i tako potpuno ubrzava cijeli proces.
To znači da možete oguliti povrće dvostruko učinkovitije, pod pretpostavkom da savladate ovu ispravnu tehniku. Nepotrebno je reći da su ljudi imali mnogo razmišljanja o ovom otkriću, a podijelili su ih u komentarima ispod videa.
Jedan je napisao: "U ovom trenutku nisam ni siguran dišem li ispravno." Drugi je komentirao: "Imam skoro 50 godina i ogulio sam tisuće krumpira tijekom svojih godina, a ovo nisam znao!! Živio sam u laži".
Bilo je tu i šala koji je najbrži naći za guljenje povrća, a to je zamoliti majku da to učini umjesto vas, no u potrazi za samostalnošću ipak je bolje savladati ovu vještinu, a sad imamo i tehniku koja nam u svemu tome može pomoći. Samo je treba uvježbati.