Prehrana bogata biljnom hranom smatra se glavnim načinom smanjenja rizika od razvoja niza ozbiljnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, pretilost i dijabetes tipa 2. Dok se svo voće na određenoj razini smatra zdravim, postoji jedno koje se smatra boljim od ostalih, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
Sve je potvrdio i stručnjak Scott Keatley, RD, suosnivač Keatley Medical Nutrition Therapy, a najzdravijim voćem proglasio je rajčicu (i da, rajčica se smatra voćem!). Prema CDC-u ta se odluka temelji na raščlambi rezultata gustoće hranjivih tvari za 41 "super" voće i povrće, gdje je rajčica dobila ocjenu 20.37.
Iako rajčica nije najbolje rangirani proizvod, ta titula pripada potočarki koja je dobila savršenih 100, ona je najbolje voće.
Što rajčicu čini tako zdravom?
"Rajčice su bogate hranjivim tvarima i izvrstan su izvor antioksidansa, posebice likopena, koji je povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i raka", kaže Keatley za Aol. Rajčice su također bogate vitaminom C, kalijem, folatima i vitaminom K, ističe.
"Likopen se posebno dobro apsorbira kada se rajčice kuhaju, što čini umake i juhe od rajčice odličnim izborom za unos hranjivih tvari", kaže Keatley. "Njihova ravnoteža vlakana i hidratacije također podržava zdravlje crijeva i probavu."
Također može pomoći uparivanje rajčica sa zdravom masnoćom poput maslinovog ulja kako bi se pomoglo u apsorpciji hranjivih tvari, prema Keatleyju. "Za one koji ih konzumiraju sirove, dodavanje rajčica u salate ili kao međuobrok i dalje osiguravaju obilje vitamina i hidrataciju", kaže Keatley.
Ima li se neko drugo voće takav utjecaj?
CDC-ov popis ovo voće također rangira prilično visoko:
• Limun
• Jagode
• Naranče
• Limete
• Grejp
"Bobičasto voće, osobito borovnice i jagode, bogato je antioksidansima i hranjivim tvarima koje mogu parirati zdravstvenim prednostima rajčice", kaže Keatley. Bobičasto voće bogato je vitaminom C i vlaknima, s dodatnim bonusom antocijanina koji pomaže kod smanjenja upala.
Koliko rajčica dnevno treba konzumirati?
"Ne postoji preporuka koja bi odgovarala svima, ali uključivanje jedne rajčice srednje veličine ili porcije cherry rajčica u vašu dnevnu prehranu bio bi odličan početak", objasnio je Kealtey i zaključio "Međutim, rajčice su kisele, a za neke pojedince, osobito one sklone aftama, konzumiranje previše kisele hrane može iritirati usta ili pogoršati te rane."
Keatley također preporučuje raznovrsnost prehrane. "Iako su rajčice izvrsne, njihova ravnoteža s drugim voćem i povrćem može pomoći u smanjenju potencijalne iritacije uzrokovane kiselošću, a istovremeno pruža širok raspon hranjivih tvari".