Prehrana

Ovu je hranu znanost proglasila najzdravijom na svijetu! Saznajte o čemu je riječ

Hrana na stolu i putokaz za zdrav život
Hrana na stolu i putokaz za zdrav život Foto: Canva
Ovu namirnicu treba probati, a pogodnosti su predobre za odbiti

Dok šećete dućanom i tražite inspiraciju za obrok, donošenje zdravih odluka ponekad se može činiti kao najteža zagonetka. Srećom, istraživači sa Sveučilišta William Paterson u New Jerseyu obavili su dio posla umjesto vas.

Nakon analize nutritivne vrijednosti desetaka namirnica i njihovog sadržaja 17 esencijalnih hranjivih tvari, uključujući vlakna, vitamin C, kalcij, željezo i proteine, jednu su namirnicu okrunili šampionom zdravlja.

\\folder\vezani_članak Hrana Zdravo i ukusno Ovih nekoliko namirnica liječnik preporučuje kao pomoć pri gubitku kilograma! Pogledajte što ističe kao odličnu opciju

Ova supernamirnica, prema istraživanju koje nam prenosi WECB.fm, a objavio ga je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), osigurava 100% dnevnih nutrijenata iz porcije od samo 100 grama. Sigurno se pitate o kojoj je to namirnici riječ, a odgovor je Ljekovita potočarka.

Unatoč svojim zdravstvenim prednostima, Ljekovita potočarka je i dalje kulinarski podcijenjena. Uglavnom se uzgaja u regijama Francuske, dostupna je gotovo cijele godine, a prilično je pristupačan. Možete ga pronaći na lokalnoj tržnici ili u trgovini za oko 2 eura po pakiranju, ponekad čak i manje.

\\folder\vezani_članak točenje vode u čašu s biljem i krastavcima i ruka koja pruža čašu vode Mix Koliko zapravo vode treba piti svaki dan? Ovo kažu stručnjaci

Biljka je svestrana u u pripremi i prepuna hranjivih tvari. Istraživači naglašavaju da porcija potočarke od 100 grama postiže savršenih 100 u gustoći zastupljenosti hranjivih tvari.
To znači da je puna kalija, vlakana, proteina, kalcija, željeza, tiamina, riboflavina, niacina, folata, cinka i vitamina A, B6, B12, C, D, E i K. kako bi stvari bile još bolje ona sadrži više vitamina C od naranče ili limuna.

Također je moćana kad su u pitanju zdravstvene prednosti. Poznata po svojim detoksikacijskim svojstvima, djeluje kao diuretik i antioksidans koji ima ulogu u čišćenju organizma. Obilna šaka potočarke (oko 80 do 100 grama) jednaka je jednoj porcija povrća, a vašoj prehrani dodaje samo 21 kaloriju.

\\folder\vezani_članak Mozak i razne prehrambene namirnice Ove namirnice bogate su njime Nutricionist s Harvarda govori kako je ovaj nutrijent ključan za zdrav mozak! Otkrila je i koja je hrana njime bogata

Sad znate da, kad lutate dućanom u potrazi za inspiracijom, u obzir uzmite ovu biljku i probajte je ukomponirati u vaše omiljeno jelo. Ipak su pogodnosti predobre za odbiti.