Mix

Božićna potrošnja zaljubljenih: Pogledajte koliko prosječno trošimo na svoje partnere tijekom blagdana

Blagdansko darivanje
Blagdansko darivanje Foto: Canva
Vrijeme ljubavi i „mira“ u zadnje vrijeme gubi smisao, a sve zbog stresa vezanog uz prekomjernu potrošnju na poklone koje „morate“ kupiti tijekom Božića.

Uz darove koje ćete pokloniti obitelji, prijateljima i pokojeg secret santu na radnom mjestu, većina će se posebno potruditi oko poklona koji su namijenjeni vašim „boljim“ polovicama tj. partnerima.

Ovo potvrđuje i činjenica da najveće svote novaca trošimo baš na njih, prenosi ladbible.com.

Prema istraživanjima platforme CuponBirds, provedenima u Velikoj Britaniji i SAD-u, ljubav očigledno ima cijenu, i to vrlo visok.

Dok su Amerikanci spremni izdvojiti, u prosjeku, oko 165 eura na poklon za partnera, u Velikoj Britaniji ta je brojka nešto manja. Britanci, na božićne poklone za partnere, troše samo 5 eura manje, tj. 160 eura.

Kao najveći potrošači, u obje ankete, istaknula se dobna skupina od 35-44 godine, koji na božićne poklone svojih najdražih troše oko 190 eura.

Unatoč visokim iznosima koje su ispitanici spremni potrošiti, istraživanje pokazuje da su očekivanja ipak nešto niža. Iako je većina spremna potrošiti oko 190 eura na poklone, tvrde da bi se zadovoljili i poklonima koji koštaju oko 150 eura.

Nismo sigurni koliko bi prosječan stanovnik Hrvatske izdvojio na poklone tijekom blagdana, ali možemo pretpostaviti da bi ti iznosi bili znatno manji. Ako i sami ne možete potrošiti velike svote na poklone vaših najmilijih, ne očajavajte.

Bitno je shvatit da prava vrijednost blagdana leži u ljubavi i druženju, a pokloni mogu biti i mali znakovi pažnje, zbog kojih nećete u potpunosti opustošiti svoje novčanike.