Mix

Čudna lista identičnih filmova nastalih u isto vrijeme, Deep Impact i Armageddon su samo početak!

ctrlv
ctrlv Youtube Screenshot / IMDB
\\folder\galerija Galerija ctrlv ctrlv Foto: Youtube Screenshot / IMDB copy paste 2 copy paste 2 Foto: Folder.hr copy paste 3 copy paste 3 Foto: Folder.hr +3 copy paste 4 Galerija
Skrolanjem po internetsima smo naišli na listu identičnih filmova nastalih u isto vrijeme, pravi doppelgangeri od filmova. Na vrhu te liste će uvijek biti Armageddon Michaela Bayja i Deep Impact Mimi Leder. Ta 1998. godina je bila zlatna u našim očima, a kao klinci smo dobili još dva animirana filma koja neki ljudi i danas miješaju – Antz i A Bug’s Life. Toliko ih miješamo da smo u prošloj rečenici pogriješili i napisali “Bugz”. Mozak ima vlastite prečice.

To tako ide u Hollywoodu. Čak u ovu priču ni ne uključujemo produkcije Asyluma koji preživljavaju i zarađuju zahvaljujući bezobrazno lošim kopijama nadolazećih filmskih hitova. Njihove filmove nazivaju “mockbusterima”, a samo neki od njih su Atlantic Rim, Top Gunner i The Fast and the Fierce. Sve vam je jasno, ali ovo zaobilazimo u ovom članku. Iako možda zaslužuje vlastiti.

Već godinama postoji ovaj fenomen kada dvije produkcijske kuće odluče raditi sličan ili gotovo identičan film. Često jedan film pobijedi i ostane utkan u kolektivnu svijest, dok se drugi natapa u nekoj lokvi zaborava. Savršen primjer za to je situacija s Back to the Future i Peggy Sue Got Married. Jasno nam je ako se ne sjećate Peggy Sue, nas isto pamćenje baš ne služi. Munje, gromovi, putovanje kroz vrijeme i povratak u šezdesete – s Kathleen Turner, Nicolasom Cageom i Jimom Carreyjem.

Ponekad su i oba filma zapamćena.

Tom Hanks je policajac koji je dobio psa za partnera u filmu Turner & Hooch. James Belushi je policajac koji je dobio psa za partnera u filmu K-9. Oba filma su izašla 1989. godine. Možda dosad niste primijetili ovaj trend, ali je u Hollywoodu češći nego što mislite.

Otkriće Amerike – dvaput!

Na 500. godišnjicu otkrića Amerike su izašla dva filma – 1492: Conquest of Paradise i Christopher Columbus: The Discovery.

Christopher Columbus: The Discovery Johna Glena je imao Marlona Branda, Toma Sellecka, Benicia Del Tora i Catherine Zetu-Jones. Zašto je ovaj film zaboravljen? Nije baš bio dobar film. 4.4 na IMDb-ju i 7 posto na Rotten Tomatoesu vam sve govori. Na scenariju je radio i Mario Puzo, poznat po knjizi Kum, ali i scenarijima za trilogiju. Nije pomoglo. Znakovito – nakon tog filma više nije pisao scenarije.

Ridley Scott je te 1992. godine prošao nešto bolje s 1492: Conquest of Paradise, a među svojim glumcima je imao Gerarda Depardieuea, Sigourney Weaver i Armanda Assantea. Osobno smo film više zapamtili po Vangelisovom soundtracku nego po kvaliteti cjelokupnog filma. Film je izašao dva mjeseca nakon filma Johna Glena pa zbunjenost nije izostala. Ako nekad ne znate što gledati, a imate pristup samo Youtubeu – čitav 1492 možete pronaći OVDJE. Eto, toliko je film gledan da nikog nije briga što je piratski uploadan na Youtube. A možda je to napravio i sam Ridley Scott jer želi da pogledate godine njegovog truda i rada.

Obračun kod Ok Corrala uprizoren dvaput 1994. godine

Tombstone je i danas klasik u američkoj kulturi mahanja pištoljima i često ga čujemo kao referencu u serijama i filmovima. Tamo je često spominjan kao omiljeni film alfa-mužjaka koje je vrijeme pregazilo. Film je režirao George P. Cosmatos, redatelj koji se povukao sa snimanja gorespomenutog filma o Kolumbu, zamijenio ga je Glen. Tombstone ima dobre ocjene i dobru glumačku postavu – Kurt Russell, Val Kilmer, Sam Elliot, Bill Paxton, Michael Biehn, Charlton Heston… Čak se tada mladi i vrući Jason Priestley spustio s brda Beverly kako bi zajahao s ovim odmetnicima.

Imamo osjećaj da je u ex-yu krajevima puno bolje prošao Wyatt Earp s Kevinom Costnerom u glavnoj ulozi, a pridružili su mu se i Dennis Quaid, Gene Hackman, Mark Harmon, Michael Madsen, Isabella Rossellini i Bill Pullman. Oba filma su nakrcana talentom. Tombstone je bio hit na box officeu te godine, a Wyatt Earp je zaronio, iako je imao Costnera, koji je početkom devedesetih bio na vrhuncu karijere.

Jedina golotinja kojoj smo se približili na nacionalnoj televiziji tijekom odrastanja

Ova dva filma nisu izašla iste godine, ali su izašla u jako kratkom razmaku. Kao da je sredinom devedesetih Hollywood bio spreman za pomicanje granica mainstream seksualnosti na filmu.

Demi Moore nas je potpuno osvojila u Stripteaseu i valjda ćemo zauvijek pamtiti njezinu ulogu zbog dojma koji je ostavila na nas.

Drugi film, često spominjan kao jedan od najlošijih filmova svih vremena je Showgirls – još jedan film o egzotičnim plesačicama. Ova erotska drama Paula Verhoevena je ubrala Elizabeth Berkley koja je morala naglo odrasti nakon što je glumila štrebericu u tinejdžerskoj hit-seriji Saved By The Bell. Berkley je izgubila agenta nakon što je Showgirls opako zaronio na kino-blagajnama (nakon one loše scene seksa u bazenu sasvim jasno).

Armageddon i Deep Impact su sinonimi za ovu temu

Sve se već zna. Nebo se ruši na Zemlju, tko će preživit. Mi i dalje obožavamo oba ova filma i odbijamo izabrati koji nam je draži.

2000. je donijela put na Mars

Red Planet i Mission to Mars su nas zbunjivali na policama videoteka. Dva jako crvena VHS-a, jedan s Garyjem Siniseom i Timom Robbinsom, drugi s Valom Kilmerom i Carrie-Anne Moss. Danas se jako slabo sjećamo radnje oba filma, ali znamo da uključuju astronaute.

Čarolija u 19. stoljeću, ali i u 2006. godini

Christopher Nolan se odlučio opet poigrati s naizgled kompliciranim konceptima pa je angažirao Hugha Jackmana i Christophera Balea koji su postali mađioničari u 19. stoljeću. Film se nalazio na svim listama najuspješnijih filmova 2006. godine, sigurno ste ga i sami preporučili nekom.

Deblji kraj ove čarobne utrke je izvukao The Illusionist s Edwardom Nortonom u glavnoj ulozi, a imao je i Paula Giamattija i Jessicu Biel. Ni ne sjećamo se zašto, ali to vjerojatno dovoljno govori. Možda mu ponovno damo šansu ovih dana.

2011. godina je bila godina f**k-buddiesa

S jedne strane su Ashton Kutcher i Natalie Portman, s druge strane su Mila Kunis i Justin Timberlake. Dodatno zbunjujuće jer svaki film ima zvijezdu Ludih sedamdesetih. No Strings Attached i Friends With Benefits su klasične romantične komedije od kojih ne treba očekivati puno, a opet ti daju puno na nekoj drugoj, brain-free razini.

Bijela kuća u g*vnima

2013. godine su izašli i Olympus Has Fallen i White House Down. Samo s ta dva imena se ni ne možemo sjetiti koji je koji, ali znamo da je u pitanju terorizam u Washingtonu. Kada bismo morali pogađati – Olympus Has Fallen ima Morgana Freemana i Geralda Butlera, a White House Down Jamieja Foxxa i Channinga Tatuma. *gugla* U pravu smo. Osim što smo mislili da je Morgan Freeman predsjednik. Ali to je bio u ranije spomenutom Deep Impactu. Ovaj članak, e! Kao da je ovoj simulaciji u kojoj živimo ponestalo RAM-a pa dobivamo iste filmove i iste face.

Spomenut ćemo brzo još nekoliko blizanaca.

Mirror Mirror i Snow White and the Huntsman iz 2012. godine – više Snjeguljica na filmu nego sladoleda koje smo pojeli te godine.

The Double i Enemy iz 2013. godine – protagonista proganja doppelganger. U jednom glumi Jesse Eisenberg, a u drugom Jake Gyllenhaal. K tome – Enemy je nastao prema književnom predlošku koji se zvao The Double. #simulacija

Happy Feet i Surf’s Up – što se dogodi kada animiraš pingvine 2006. godine

2016. godine smo dobili dva filma o Baracku Obami – jedan je Barry, drugi je Southside With You.

Rough Night i Girls Trip iz 2017. su dvije komedije o razuzdanim djevojkama