Mix

Evo što stručnjaci tvrde o intruzivnim mislima: Zašto i kako se razvijaju te trebamo li ih se bojati?

Intruzivne misli
Intruzivne misli Foto: Canva
Ponekad ste se sigurno uplašili svojih intruzivnih misli jer ih niste znali definirati kao takve. Možda ste i pomislili da ste užasna osoba zbog neprimjerenih misli koje su vam niotkud „pale na pamet“?

Neočekivane i kratke misli koje nam se vrte glavom znaju nas uplašiti, ali osiguravamo vas da niste jedini kojima je palo na pamet nešto poput: „Što ako se zabijem u auto ispred?“.

Neki od nas često se susreću i s puno ozbiljnim i neprikladnim mislima, ali to ne znači da ste nužno za njih sami krivi ili da ste doista loša osoba.

Stručnjaci tvrde da do intruzivnih misli dolazi baš zbog potiskivanja istih, tj. zbog toga što vam stvaraju nelagodu i osjećaj stresa te anksioznosti. Iako možda mislite da optimalan način za nošenje s njima potisnuti svoje nametljive misli, to bi ih moglo učiniti učestalijima i dugovječnijima, prenosi ladbible.com.

Hannah Reese, klinička i istraživačka psihologinje u Općoj bolnici Massachusetts/Harvard Medical School, napisala je za Psychology Today: „Sam čin praćenja vaših misli u potrazi za odsutnošću misli može uzrokovati da se to događa češće. Kada netko postane jako uznemiren zbog svojih intruzivnih misli, ulaže velike napore da ih se riješi i spriječi da se one ponovo pojave, to može postati oblik opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP). Kada netko postane jako uznemiren svojim nametljivim mislima, ulaže velike napore da ih se riješi i spriječi da se pojave, to može postati oblik opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP).“

Dr. Kerry-Ann Williams, profesorica psihijatrije na Harvard Medical School, također je izrazila svoje mišljenje o optimalnom načinu za razumijevanje i nošenje s intruzivnim mislima.

„To je samo nametljiva misao; to nije odraz našeg razmišljanja, to nije ono u što vjerujem i to nije ono što želimo napraviti.“

Napominje kako se najbolje s takvim mislima ne boriti, tj. ne potiskivati ih te se zbog njih ne bi trebali osjećati loše, ali naglašava da ako imate učestalih problema s intruzivnim mislima koje utječu na vašu svakodnevicu, svakako trebate tražiti savjet i pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje.