Zdravo

Ovo je najbolja hrana za održavanje zdravlja mozga! Nutricionist i neuroznanstvenik savjetuju u kojoj namirnici leži ključ zdravlja

Mozak i zeleno povrće
Mozak i zeleno povrće Foto: Canva
Saznajte što trebate uključiti u prehranu kako bi vaš mozak ostao zdrav

Ono što jedete utječe na funkciju vašeg mozga, uključujući vašu sposobnost da se zaštitite od Alzheimerove bolesti. Srećom postoje određene namirnice, poput sjemenki suncokreta i cjelovitih žitarica, koje pružaju veće prednosti.

Postoji jedna namirnica za koju dr. Uma Naidoo, nutricionistica s Harvarda, i Lisa Genova, neuroznanstvenica s Harvarda, kako nam prenosi cnbc, kažu da je ključna za zdrav mozak. To je zeleno lisnato povrće.

Općenito, stručnjaci se slažu da je konzumacija lisnatog povrća ključna za cjelokupno zdravlje, posebno za vaš mozak. Neka od zelenog lisnatog povrća koje možete dodati svojim obrocima su kelj, špinat, zelena salata, kupus, blitva i mnoštvo drugih.

Kako ističu stručnjakinje, postoje tri razloga zašto je prehrana bogata lisnatim zelenilom dobra za vaš mozak.

\\folder\vezani_članak žena leži na prostirci za trening i vježba Report Kako do snažnijih i pokretljivijih zglobova? Potrebno je pet minuta i ovih šest jednostavnih vježbi

Bogato je vitaminima skupine B
Stručnjakinje se oslanjaju na studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta Wayne State, prema kojoj je definirano kako su stanja poput depresije i demencije povezana s nedostatkom vitamina B.
Zeleno lisnato povrće prekrasan je izvor vitamina B9, rekla je Naidoo za cnbc,.
„Vitamin, također poznat kao folat, ključan je vitamin za potporu mozgu i neurološkom zdravlju, optimalnoj funkciji neurotransmitera i uravnoteženom psihičkom zdravlju", zaključila je.
Lisnato povrće prva je vrsta hrane koju Naidoo predlaže svojim pacijentima koji žele popraviti raspoloženje.

Imaju visok udio hranjivih tvari koje pospješuju rad mozga
Zeleno lisnato povrće također je puno onoga što Genova naziva "hranjivim tvarima koje pospješuju rad mozga", uključujući folat, lutein i beta-karoten.
Lutein je povezan s poboljšanjem funkcije mozga i strukture mozga kod starijih osoba, a sustavna analiza otkrila je da dodatno uzimanje beta-karotena može potaknuti "verbalno i kognitivno pamćenje".

Puni su vlakana
Kao hranu koja popravlja raspoloženje, Naidoo preporučuje uključivanje hrane s više vlakana u svakodnevnu prehranu, posebno hranu biljnog podrijetla, a lisnato je povrće posebno bogato vlaknima.

Želimo čuti tvoje mišljenje – posjeti rubriku "Ubaci u Folder" i odgovori na ovotjedno pitanje!