Report

Kako do snažnijih i pokretljivijih zglobova? Potrebno je pet minuta i ovih šest jednostavnih vježbi

žena leži na prostirci za trening i vježba
žena leži na prostirci za trening i vježba Foto: unsplash.com
Vježbe mobilnosti ključne su za jačanje ravnoteže, snage i fleksibilnosti. One nisu nešto što morate svakodnevno vježbati, ali želite li postati pokretljiviji i smanjiti vjerojatnost ukočenih zglobova, onda vježbanje morate postaviti kao prioritet.

Na vježbanje s ovim ciljem ne trebate potrošiti čitavu vječnost i odraditi neki ubojiti trening. Naime, ovaj trening traje samo pet minuta, tako da ga lako možete ugurati u svakodnevnu rutinu. Osim što je kratak, ne zahtjeva ni nikakvu dodatnu opremu ili kućnu teretanu, već samo prostirku za vježbanje ili ručnik.

Ljudi koriste pojmove mobilnost i fleksibilnost kao istoznačnice, no riječ je o različitim pojmovima. Kako stoji u International Sport Sciences Association mobilnost je „sposobnost zglobova da se aktivno kreću kroz niz pokreta“, a Fleksibilnost se definira kao „odnosi na produljenje mišića kroz niz pokreta“.

Vježbe mobilnosti uključuju dinamička istezanja, kao što su iskoraci ili otvaranje kuka, aktivni pokreti koji izvode zglob kroz cijeli raspon pokreta. Što smo pokretljiviji, lakše se krećemo, bilo da se radi o obavljanju svakodnevnih aktivnosti ili spuštanju niže u čučanj.

View this post on Instagram

A post shared by SWEAT (@sweat)

Ovu petominutnu rutinu mobilnosti donosi trenerica Brittany Williams, a sastoji se od šest vježbi. Svaka vježba odrađuje se u 30 sekundi, jedna za drugom, a onda ste gotovi. To je sjajna rutina za ujutro, kao dodatak zagrijavanju tijekom vježbanja ili kad god osjećate potrebu da trebate pokrenuti tijelo.