Report

Čovjek je proveo pet godina otkrivajući odakle dolazi S, koje smo svi crtali u školi

univerzalno S
univerzalno S Foto: Folder.hr
Sigurno se sjećate osnovnoškolskih dana i crtanja poznatog slova S po školskim klupama, bilježnicama, torbama, pernicama te praktički svugdje gdje je to bilo moguće. Crtanjem tog slova uspjeli smo ubiti sate dostave na nastavi i predavanjima, ali odakle nam ono dolazi?

Vjerojatno niste puno razmišljali o tome odakle taj simbol, ali švedski YouTuber David Wångstedt, svakako jest. Wångstedt, koji se na YouTubeu zove LEMMiNO, bio je odlučan pronaći podrijetlo ‘univerzalnog S’, mukotrpno tragajući po Redditu za njegovu prvu zabilježenu upotrebu.

Wångstedt objašnjava da ga je istraživanje dovelo do mnogih online rasprava prije nego što je saznao da je simbol bio povezan s američkim brendom odjeće, Stussy, osnovanom 1980-ih. Unatoč tome što neki ljudi vjeruju da simbol ‘S’ potječe iz Stussyjevog logotipa, Wångstedt nije mogao pronaći nikakve dokaze, a i sama tvrtka kaže da simbol postoji prije njih.

Druga mogućnost je da simbol dolazi od logotipa autokompanije Suzuki, budući da je prvi put ušao u upotrebu 1958., simbol je mogao evoluirati iz njega, no pokazalo se da je S, čak i stariji. Prekopavajući komentare na Redditu, Wångstedt, je naišao na bezbroj datuma i brojeva, no pronašao je slike Jona Naara, fotografa specijaliziranog za grafite, iz 1970-ih, koje prikazuju nacrtano S na zgradama na nekoliko lokacija, ali otkrio je kako najstarija upotreba S zapravo datira iz 1890-ih.

univerzalno S Mehaničke grafike, Fredericka Newtona Willsona iz 1890. Foto: YouTubescreenshot/lemmino

Bila je to slika iz Mehaničke grafike, Fredericka Newtona Willsona, koja prikazuje ranu verziju poznatog S. Saznao je kako je Willson predavao geometriju na Sveučilištu Princeton, a nagađao je kako je upravo on svoje studente naučio ovom zgodnom triku kako nacrtati simetrično S.

Sada se možete pohvaliti ovom zanimljivom, ali malo bespotrebnom činjenicom i to bez pet provedenih godina istraživanja koliko je trebalo Wångstedtu.